5 alternatieve ingrediënten voor op je kamado barbecue

5 alternatieve ingrediënten voor op je kamado barbecue

Kamado barbecues staan bekend om hun veelzijdigheid. Je kunt er niet alleen vlees en vis op grillen, maar ook tal van andere heerlijke gerechten bereiden. Echter, vaak zien we dat dezelfde ingrediënten steeds weer gebruikt worden. In deze blog behandelen we vijf alternatieve, minder bekende ingrediënten die je kunt proberen op je kamado BBQ. Laat je inspireren en ontdek de vele mogelijkheden die een kamado barbecue heeft te bieden!

1. Groenten en fruit

Je zult versteld staan van de vele verschillende groente- en fruitsoorten die geschikt zijn voor op de kamado barbecue. Grillen met groenten en fruit kan zorgen voor verrassende smaakcombinaties die je gasten zullen verbazen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van groenten en fruit die goed op de barbecue werken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stevige groenten zoals aubergine, courgette en paprika. Deze groenten kunnen direct op het grillrooster worden gelegd en nemen dan de heerlijke rooksmaak van de barbecue op.
  • Bladgroenten zoals venkel en paksoi. Bladgroenten kunnen direct op het rooster gelegd worden, maar hebben wel wat minder tijd nodig om gaar te worden dan stevigere groentesoorten.
  • Fruitsoorten zoals ananas, perzik en appel. Gril fruit tot het zacht en enigszins gekarameliseerd is, en je hebt een heerlijk zoet bijgerecht of dessert.

2. Alternatieve eiwitbronnen

Naast vlees en vis zijn er tal van andere eiwitbronnen die je kunt grillen op je kamado barbecue. Dit is een uitstekende optie voor vegetariërs en veganisten, of wanneer je gewoon eens iets anders wilt proberen. Enkele voorbeelden van alternatieve eiwitbronnen die goed op de barbecue werken, zijn:

  • Tofu en tempeh: Deze sojaproducten zijn uitermate geschikt voor op de barbecue. Snijd ze in plakken en marineer ze in je favoriete saus voor extra smaak. Grill vervolgens tot ze een lekker krokant korstje hebben.
  • Seitan: Dit eiwitrijke tarweproduct heeft een vlezige structuur, waardoor het goed te grillen is. Marineer de seitan in je favoriete saus voordat je het op het grillrooster legt.
  • Groenteburgers en -worsten: Er zijn tal van kant-en-klare vegetarische en veganistische burgers en worsten verkrijgbaar, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken met jouw favoriete ingrediënten.

3. Schaal- en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren worden vaak vergeten op de barbecue, maar passen juist perfect bij de kamado. Zorg wel altijd voor verse en kwalitatieve producten, om de heerlijke smaken optimaal tot hun recht te laten komen. Enkele voorbeelden van schaal- en schelpdieren die goed op de barbecue werken, zijn:

  • Garnalen: Gril garnalen in hun geheel, met schil en al, waardoor de smaak goed behouden blijft. Dien ze op met een lekkere dip of saus, en je hebt een heerlijk BBQ-gerecht.
  • Mosselen en oesters: Leg mosselen en oesters met de bolle kant naar beneden op het grillrooster. Wanneer de schelpdieren open gaan, zijn ze klaar om te eten. Serveer met een zelfgemaakte knoflook- of kruidenboter voor een ware smaakexplosie.
  • Kokkels en scheermessen: Gril deze schelpdieren op hoog vuur, tot ze open gaan en de inhoud gaar is. Combineer met een frisse salsa of groente-garnituur voor een verrassend en smaakvol gerecht.

4. Flatbreads en pizza's

Wist je dat je met een kamado barbecue ook overheerlijke brood- en pizzagerechten kunt bereiden? Dankzij de hoge temperatuur die de kamado kan bereiken, krijg je een fantastisch knapperige korst en perfect gegaarde toppings. Enkele voorbeelden van flatbreads en pizza's die je kunt maken, zijn:

  • Dikke, gevulde flatbreads: Maak een deeg met jouw favoriete meelsoort en laat dit even rijzen. Rol vervolgens uit en beleg met diverse toppings, zoals kaas, groenten en kruiden. Bak af op de barbecue voor een verrukkelijk, smaakvol resultaat.
  • Zelfgemaakte pizza's: Bereid zelf een pizzadeeg en rol dit uit tot jouw gewenste dikte. Beleg met je favoriete ingrediënten, zoals tomatensaus, mozzarella, en verse groenten of vleeswaren. Bak de pizza direct op het grillrooster voor een knapperige bodem en smaakvolle topping.
  • Naanbrood en pita's: Maak een eenvoudig deeg en rol uit tot de gewenste vorm en dikte. Leg direct op het grillrooster en bak af tot het brood licht goudbruin en gaar is.

5. Desserts

Desserts op de barbecue zijn een onverwachte, maar absoluut heerlijke optie. Je hebt wellicht wat accessoires nodig om desserts op je kamado makkelijker te bereiden, maar het resultaat zal het zeker waard zijn! Enkele voorbeelden van desserts die je kunt maken op de barbecue zijn:

  • Gegrilde fruitspiesjes: Steek stukken fruit zoals ananas, aardbeien en perziken aan spiesjes en bestrijk met een zoete marinade, zoals honing of een suikersiroop. Gril de spiesjes tot het fruit zacht en gekarameliseerd is.
  • S'mores: Leg marshmallows met stukjes chocolade en koekjes op het grillrooster. Wanneer de marshmallows zacht zijn en de chocolade gesmolten is, heb je een heerlijk, kleverig dessert om van te genieten.
  • Gevulde appel of peer: Hol appels of peren uit, en vul met een mengsel van kruiden, noten en suiker. Gril de gevulde vruchten tot ze zacht zijn en het mengsel mooi gekarameliseerd is.

Met deze vijf alternatieve ingrediënten heb je heel wat inspiratie voor nieuwe, verrassende gerechten op je kamado barbecue. Wees vooral niet bang om creatief te zijn en te experimenteren met nieuwe smaken en gerechten. Wij wensen je veel grillplezier, en nodigen je uit om verder te kijken op onze website voor meer informatie en reviews over kamado barbecues. Smakelijk!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten