Barbecueën als een chef: verfijn je kamado kookkunsten

Barbecueën als een chef: verfijn je kamado kookkunsten

Inleiding:

Een kamado barbecue is een veelzijdige, keramische barbecue die zijn oorsprong vindt in Japan. Het is een perfecte keuze voor liefhebbers van het (buiten)koken vanwege de vele voordelen die het biedt. Denk bijvoorbeeld aan een betere temperatuurregeling, veelzijdigheid in de bereiding van verschillende gerechten en een unieke smaak. Maar om het perfecte eindresultaat te behalen, is het belangrijk om goed te leren werken met een kamado. In deze blog delen we met jou de geheimen en tips om je kamado kookkunsten te verfijnen.

1. Voorbereiding op het koken met een kamado

Voordat je begint met het koken op een kamado is het belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding. Zo zul je een aantal accessoires nodig hebben die je helpen bij het bereiden van je gerechten. Denk hierbij aan een hitteschild voor indirect grillen, een gietijzeren rooster voor perfecte grillmarks op je vlees en diverse kookgerei. Ook is het van belang om goede kwaliteit houtskool te gebruiken, omdat dit extra smaak geeft aan je gerechten en zorgt voor een betere temperatuurregulatie.

Verder moet je de ventilatieopeningen en temperatuurregeling van de kamado begrijpen. Deze zijn essentieel voor het behouden van een stabiele temperatuur tijdens het koken. Oefen met het openen en sluiten van de ventilatieopeningen en let op hoe de temperatuur in de kamado verandert. Zo krijg je meer controle over het kookproces.

2. Kamado opstarten

Het opstarten van een kamado begint met het aansteken van de houtskool. Volg de onderstaande stappen voor een juiste aanpak:

  1. Maak een klein stapel van houtskool in het midden van de kamado.
  2. Plaats een aanmaakblokje of een andere brandstofbron onder de houtskool.
  3. Steek het aanmaakblokje aan en sluit het deksel van de kamado, maar laat de ventilatieopeningen volledig open.
  4. Wacht tot de houtskool begint te gloeien en de temperatuur van de kamado stijgt.
  5. Stel de gewenste temperatuur in door de ventilatieopeningen te regelen. Gebruik de bovenste ventilatieopening voor de fijnafstelling en de onderste voor de grove afstelling.
  6. Laat de kamado even stabiliseren voordat je begint met koken.

3. Verschillende kookmethodes in een kamado

De kamado is enorm veelzijdig en kan ingezet worden voor verschillende kookmethodes. Hieronder bespreken we er een aantal:

Direct grillen

Direct grillen is de meest traditionele methode van barbecueën. Hierbij leg je het ingrediënt direct boven de gloeiende kooltjes. Deze snelle manier van koken is ideaal voor het dichtschroeien van vlees en het grillen van groenten. Stel de kamado in op een hoge temperatuur en laat het ingrediënt kort op het rooster liggen voor een goede grillsmaak.

Indirect grillen

Indirect grillen houdt in dat je grotere stukken vlees langzaam gaart zonder dat ze direct boven de kooltjes liggen. Gebruik een hitteschild om de directe hitte van de kooltjes tegen te houden en stel de kamado in op een lagere temperatuur. Deze methode is ideaal voor het bereiden van bijvoorbeeld pulled pork of een hele kip.

Roken

Roken in een kamado zorgt voor een unieke smaakervaring. Voeg rookhout toe aan de houtskool en regel de temperatuur en ventilatieopeningen voor een optimale rookontwikkeling. Roken kan zowel bij een lage als een hoge temperatuur, afhankelijk van het gewenste resultaat en het te roken ingrediënt.

Bakken

Een kamado kan ook gebruikt worden als een soort oven voor het bakken van brood, pizza's en zelfs desserts. Gebruik een pizzasteen of speciale bakvormen om het deeg te beschermen tegen de directe hitte van de kooltjes. Stel de kamado in op de juiste temperatuur en houd de luchtvochtigheid in de gaten voor het beste resultaat.

4. Populaire BBQ-technieken en recepten

Nu je weet welke kookmethodes je kunt toepassen met een kamado, is het tijd om enkele populaire barbecue-technieken en recepten onder de knie te krijgen.

Low & Slow barbecue

Low & slow barbecue is misschien wel de meest populaire techniek als het gaat om kamado barbecueën. Het houdt in dat je gerechten op een lage temperatuur langzaam laat garen, zoals bijvoorbeeld ribs, pulled pork of brisket. De kamado is de perfecte barbecue voor deze techniek vanwege zijn stabiele temperatuur en vermogen om vocht vast te houden.

Reverse sear

Reverse sear is een techniek waarbij je een steak eerst langzaam gaart op lage temperatuur en daarna pas dichtschroeit op hoge temperatuur. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing van het vlees met een mals en sappig resultaat. De kamado is ideaal voor deze techniek, omdat je zowel de lage als de hoge temperaturen goed onder controle kunt houden.

Beercan chicken

Beercan chicken is een klassiek barbecuegerecht waarbij je een hele kip op een blikje bier plaatst en vervolgens indirect grilt op een kamado. Het bier verdampt tijdens het koken, waardoor de kip van binnenuit smaakvol en sappig wordt. Gebruik een speciale beercan chicken houder of plaats het bierblikje eenvoudig op het hitteschild in de kamado.

Grillen van vis en schaaldieren op een kamado

De kamado is ook uitermate geschikt voor het grillen van vis en schaaldieren. Door de goede temperatuurregeling kun je zowel delicate vissoorten zoals zalm en kabeljauw bereiden, als robuustere schelp- en schaaldieren zoals garnalen en kreeft. Gebruik eventueel een visklem om het draaien van de vis makkelijker te maken.

5. Kamado onderhoud en schoonmaak

Om lang plezier te hebben van je kamado, is het belangrijk om regelmatig onderhoud en schoonmaak uit te voeren. Dit zorgt voor een betere werking en een langere levensduur van je barbecue.

  • Maak na elke kooksessie het rooster schoon met een borstel of schuursponsje. Reinig ook de accessoires zoals het hitteschild en de pizzasteen indien nodig.
  • Verwijder de as regelmatig uit de kamado. Er zijn speciale aspoken of asladen beschikbaar die dit makkelijker maken.
  • Houd de buitenkant van de kamado schoon met een vochtige doek, maar gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Conclusie:

De kamado barbecue is een veelzijdige tool die, mits je er goed mee leert werken, zorgt voor de meest smaakvolle en perfect gegaarde gerechten. Met een goede voorbereiding, juiste temperatuurregeling en kennis van diverse kookmethodes en technieken, ben je in staat om te barbecueën als een ware chef. Blijf je kamado kookkunsten ontwikkelen, experimenteer met recepten en geniet van het plezier dat het barbecueën met een kamado je brengt. We wensen je veel succes en vooral smakelijke resultaten toe!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten