Barbecueën met kinderen: leuke activiteiten met een kamado barbecue

Barbecueën met kinderen: leuke activiteiten met een kamado barbecue

Een kamado barbecue is een veelzijdig en populair type barbecue die het mogelijk maakt om op verschillende manieren en met uiteenlopende ingrediënten de meest smaakvolle gerechten te bereiden. Het betrekken van kinderen bij het koken en barbecueën is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. In deze blog bespreken we leuke en veilige activiteiten die kinderen kunnen uitvoeren met een kamado barbecue, zodat het hele gezin kan genieten van een gezellige en smaakvolle barbecue-ervaring.

Veiligheidstips voor het barbecueën met kinderen

Voordat we ingaan op de leuke activiteiten en recepten, is het belangrijk om eerst aandacht te besteden aan de veiligheid van kinderen tijdens het barbecueën.

Toezicht op kinderen tijdens het gebruik van de kamado barbecue

Zorg ervoor dat er altijd een volwassene in de buurt is om toezicht te houden op de kinderen. Dit zorgt ervoor dat eventuele (gevaarlijke) situaties snel kunnen worden opgemerkt en aangepast.

Het belang van goede, hittebestendige handschoenen

Zorg ervoor dat zowel de volwassenen als de kinderen beschikken over goede, hittebestendige handschoenen. Dit verkleint het risico op brandwonden tijdens het hanteren van de barbecue.

Zorg voor een veilige afstand tussen kinderen en de barbecue

Houd kinderen op een veilige afstand van de barbecue, zeker wanneer het deksel geopend wordt of er met hete kolen of briketten wordt gewerkt. Dit verkleint het risico op ongelukken of brandwonden.

Hoe kinderen veilig ingrediënten kunnen toevoegen aan de barbecue

Zorg ervoor dat kinderen weten hoe ze veilig ingrediënten kunnen toevoegen aan de barbecue. Leer ze bijvoorbeeld om altijd eerst het deksel te openen en met gestrekte armen de ingrediënten aan een volwassene te geven, die ze vervolgens op de grill plaatst.

BBQ-recepten die leuk en makkelijk zijn voor kinderen

Er zijn talloze recepten die leuk en makkelijk zijn voor kinderen om te maken op de kamado barbecue. Hieronder vier ideeën die veelal kleurrijk, smaakvol en gezond zijn:

Groentespiesjes met verschillende kleuren en vormen

Kinderen vinden het meestal leuk om zelf spiesjes te maken en groenten met verschillende kleuren en vormen aan een spies te rijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paprika, courgette, cherrytomaatjes en champignons.

Mini hamburgers of plantaardige burgers voor een kindvriendelijke twist

Mini hamburgers zijn natuurlijk erg populair, maar voor een meer plantaardige twist kun je ook kiezen voor plantaardige burgers. Kinderen kunnen zelf hun favoriete toppings kiezen en samenstellen om de burger helemaal naar hun smaak te maken.

Vis of garnalenpakketjes in aluminiumfolie

Een andere leuke en eenvoudige manier om vis of garnalen te bereiden op de kamado barbecue is door ze in aluminiumfolie te verpakken. Dit zorgt ervoor dat de vis of garnalen in hun eigen sappen garen en supermals worden. Kinderen kunnen zelf hun favoriete smaakmakers toevoegen aan de pakketjes, zoals citroensap, kruidenboter of aromatische kruiden.

Marshmallows of fruit spiesjes voor een zoete afsluiter

Voor een zoete afsluiter zijn gegrilde marshmallows natuurlijk een klassieker. Steek de marshmallows aan het einde van de barbecue op een spies en rooster ze boven de nog hete kolen. Of kies voor gezondere fruit spiesjes met bijvoorbeeld ananas, banaan en aardbeien die even op de grill gelegd kunnen worden voor een heerlijke, natuurlijke zoetigheid.

Het voorbereiden van ingrediënten

Er zijn veel leuke en leerzame manieren om kinderen te betrekken bij de voorbereiding van de barbecue. Hieronder enkele ideeën om ze te laten helpen met het bereiden van de ingrediënten:

Het snijden of wassen van groenten en fruit onder begeleiding

Kinderen kunnen helpen met het wassen en snijden van groenten en fruit voor de barbecue, natuurlijk altijd onder begeleiding van een volwassene.

Marineren van vlees of vis met kindvriendelijke smaken

Laat kinderen hun eigen marinades samenstellen door ze een keuze te geven uit verschillende ingrediënten, zoals teriyaki saus, honing, mosterd en sojasaus. Ze kunnen vervolgens het vlees of de vis in de zelfgemaakte marinade laten rusten.

Het samenstellen van spiesjes met verschillende ingrediënten

Laat kinderen hun eigen spiesjes samenstellen met hun favoriete ingrediënten. Dit kan met groenten, vlees of vis, maar ook bijvoorbeeld met fruit voor een heerlijk zoet spiesje.

Het voorbereiden van bijgerechten en sauzen die passen bij de gegrilde gerechten

Kinderen kunnen ook helpen met het voorbereiden van bijgerechten en sauzen die passen bij de barbecuegerechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een frisse salade, zelfgemaakte kruidenboter of een lekkere dipsaus.

Leer kinderen verschillende kooktechnieken met de kamado barbecue

De kamado barbecue zelf biedt veel mogelijkheden om kinderen verschillende kooktechnieken aan te leren:

Het verschil tussen direct en indirect grillen uitleggen en toepassen

Leer kinderen het verschil tussen direct en indirect grillen en hoe ze deze technieken kunnen toepassen bij het bereiden van gerechten op de barbecue.

Het roken van vlees of vis voor meer smaak en diepte

Laat kinderen zien hoe ze hun gerechten een extra smaakdimensie kunnen geven door ze te roken op de kamado barbecue. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van houtsnippers aan de kolen.

Het pizza bakken op een pizzasteen voor een leuke en interactieve ervaring

Pizza's bakken op een kamado barbecue is een leuke en interactieve activiteit die kinderen zeker zal aanspreken. Laat ze hun eigen pizzabodem beleggen met hun favoriete ingrediënten en bak de pizza vervolgens op een pizzasteen in de barbecue.

Het gebruik van een gietijzeren pan voor het maken van bijgerechten of desserts

Een bijzondere en leerzame techniek is het bereiden van bijgerechten of zelfs desserts op de barbecue met behulp van een gietijzeren pan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een groente- of aardappelgratin, een curry, of een appeltaart.

Spelenderwijs leren over smaken en ingrediënten

Laat kinderen op een speelse manier kennismaken met smaken, ingrediënten en hun herkomst.

Een proeverij organiseren met verschillende smaken en texturen

Organiseer een proeverij met verschillende smaken en texturen van ingrediënten en gerechten die op de kamado barbecue zijn bereid. Laat kinderen nadenken over de smaken en welke ingrediënten zijn gebruikt.

Het benoemen en bespreken van ingrediënten en hun oorsprong

Leer kinderen over de herkomst van ingrediënten, zoals waar verschillende groenten vandaan komen en hoe ze groeien, of hoe bepaalde kruiden en specerijen worden geproduceerd.

Zelfgemaakte sauzen of marinades maken om smaakcombinaties te ontdekken

Moedig kinderen aan om zelf sauzen of marinades te maken door ze een keuze te geven uit verschillende ingrediënten. Laat ze experimenteren met smaakcombinaties en proeven wat goed bij elkaar past.

Het experimenteren met kruiden en specerijen om een uniek smaakprofiel te creëren

Laat kinderen experimenteren met kruiden en specerijen en moedig ze aan om nieuwe smaakprofielen te ontdekken en te creëren.

Maak het barbecueën extra leuk met spelletjes en entertainment

Voor extra plezier en interactie tijdens het barbecueën zijn er verschillende spelletjes en activiteiten te bedenken.

Organiseer een barbecuequiz met vragen over koken en ingrediënten

Stel een barbecuequiz samen met vragen over koken, ingrediënten en de kamado barbecue. Dit is niet alleen leuk, maar ook leerzaam voor kinderen.

Laat kinderen hun eigen schorten of koksmutsen versieren

Kinderen vinden het vaak leuk om hun eigen schorten of koksmutsen te versieren. Dit kan met textielstiften, stempels of andere decoratiematerialen.

Barbecuebingo met verschillende ingrediënten of kooktechnieken

Creëer een barbecuebingo met verschillende ingrediënten of kooktechnieken die tijdens de barbecue aan bod komen. Dit zorgt voor extra plezier en betrokkenheid bij het kookproces.

Zorg voor muziek en dans tijdens het barbecueën voor een feestelijke sfeer

Maak de barbecue extra gezellig en feestelijk door voor muziek en dans te zorgen. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer en maakt het koken nog leuker.

Conclusie

Het betrekken van kinderen bij het kookproces is belangrijk om ze te leren over ingrediënten, smaken en kooktechnieken. Door het organiseren van leuke, leerzame en veilige activiteiten met de kamado barbecue kunnen zowel volwassenen als kinderen samen genieten van een smaakvolle en gezellige barbecue-ervaring. Laat je eigen creativiteit de vrije loop en betrek kinderen op verschillende manieren bij het bereiden van gerechten op de kamado barbecue. Veel plezier en succes bij het uitproberen van de genoemde tips en activiteiten!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten