De geschiedenis van kamado barbecues

Titel: De geschiedenis van kamado barbecues

Introductie

Kamado barbecues worden steeds populairder en steeds meer mensen maken kennis met dit bijzondere type barbecue. Een kamado barbecue is een keramische barbecue met deksel. Bijzonder aan deze barbecues is dat ze een geschiedenis kennen die duizenden jaren teruggaat. In deze blog duiken we dieper in deze fascinerende geschiedenis en ontdekken we hoe de kamado barbecue zich heeft ontwikkeld tot het populaire fenomeen van vandaag.

I. De oorsprong van de kamado barbecue

A. De geschiedenis van kleiovens

 1. Oorsprong in het Oude China (3000 v.Chr.) De oorsprong van de kamado barbecue begint bij de kleioven. Deze ovens werden al in het Oude China, rond 3000 v.Chr., gebruikt om voedsel te bereiden. Kleiovens werden gemaakt van klei, stenen of bakstenen. Ze waren zeer efficiënt in het vasthouden en verdelen van warmte, wat zorgde voor een gelijkmatige garing van het voedsel.

 2. Verspreiding naar andere landen en culturen Door de eeuwen heen verspreidde het gebruik van kleiovens zich naar andere delen van de wereld. In het Midden-Oosten werden ze bijvoorbeeld tandoorovens genoemd, en in India zijn ze bekend als tandoori ovens. Uiteindelijk bereikte het concept van de kleioven ook Japan.

B. De Japanse 'mushikamado'

 1. Definitie en ontstaan In Japan werd de kleioven verder ontwikkeld en kreeg het de naam 'mushikamado'. Dit is een ronde, meestal aardewerken, pot met een deksel. De mushikamado werd door Japanse gezinnen gebruikt om rijst te koken.

 2. Gebruik en functie De mushikamado werkte op kolen en was zeer efficiënt in het vasthouden van warmte. Dit zorgde ervoor dat de rijst gelijkmatig gekookt werd en heerlijk van smaak was. De overeenkomsten met de moderne kamado barbecue zijn duidelijk: een afgesloten, keramische behuizing met deksel, die werkt op kolen en zeer efficiënt is in het vasthouden en verdelen van warmte.

 3. Invloed op moderne kamado barbecues Hoewel de mushikamado dus vooral bedoeld was voor het koken van rijst, is het concept hiervan duidelijk van invloed geweest op de ontwikkeling van de moderne kamado barbecue.

II. De introductie in de westerse wereld

A. De Amerikaanse bezetting van Japan na WOII

 1. Amerikaanse soldaten ervaren de kamado Na de Tweede Wereldoorlog bezetten Amerikaanse troepen Japan. Tijdens deze periode kwamen de Amerikaanse soldaten in aanraking met de mushikamado en ontdekten ze de smaakvolle gerechten die hierin bereid konden worden.

 2. Eerste export van Japanse kamado's naar de VS Enthousiast over de mushikamado, brachten sommige Amerikaanse soldaten deze kleiovens mee terug naar de Verenigde Staten. Zo begon de verspreiding van de kamado in de westerse wereld.

B. Aanpassingen en innovaties

 1. Verandering in materiaal In de Verenigde Staten werden de Japanse mushikamado's verder ontwikkeld. Zo werd er geëxperimenteerd met andere materialen dan klei, zoals keramiek. Keramiek bleek een verbetering te zijn, omdat het beter bestand was tegen barsten en scheuren door hitteverschillen.

 2. Ontwerp en functie Ook het ontwerp en de functie van de ovens veranderde. Ze werden aangepast om te dienen als barbecue, waarmee men vlees en groenten kon grillen en roken.

C. De groeiende populariteit

 1. Eind jaren '60 en jaren '70 Aan het einde van de jaren '60 en in de jaren '70 groeide de populariteit van kamado barbecues. Nieuwe merken en bedrijven ontstonden en begonnen met de verkoop van deze bijzondere barbecues.

 2. Nieuwe concurrenten en merken Er verschenen steeds meer merken en modellen op de markt, wat zorgde voor een groeiende concurrentie en verdere verbetering en innovatie op het gebied van kamado barbecues.

III. De kamado barbecue in de 21e eeuw

A. Toegenomen diversiteit aan merken en modellen In de loop van de jaren zijn er steeds meer merken en modellen kamado barbecues bijgekomen. Hierdoor zijn verschillende stijlen, prijsklassen en groottes beschikbaar voor ieder wat wils.

B. Innovaties en verbeteringen

 1. Nieuwe materialen Er wordt voortdurend geëxperimenteerd met nieuwe materialen om de kamado barbecues nog beter te maken en de levensduur te verlengen.

 2. Gebruikersgemak Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbeteren van de ventilatie, temperatuurregeling en aan het ontwikkelen van handige accessoires.

C. Groeiende culinaire interesse en enthousiasme

 1. Toepassingen van kamado barbecues Kamado barbecues worden tegenwoordig niet alleen meer gebruikt voor het grillen van vlees en groenten, maar ook voor roken, stoven en zelfs pizza's bakken. Het gebruik van de kamado barbecue biedt dan ook een breed scala aan culinaire mogelijkheden.

 2. Online communities en social media Door de opkomst van social media en online communities kunnen kamado-liefhebbers wereldwijd hun ervaringen, recepten, tips en trucs met elkaar delen. Dit draagt verder bij aan de populariteit en groei van de kamado barbecue.

IV. De toekomst van de kamado barbecue

A. Verwachte groei en ontwikkelingen

 1. Nog meer innovaties en technologische vooruitgang Gezien het verleden en de huidige ontwikkelingen kunnen we ervan uitgaan dat er in de toekomst nog meer innovaties en technologische vooruitgang zullen plaatsvinden op het gebied van kamado barbecues.

 2. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid Daarnaast zullen duurzaamheid en milieuvriendelijkheid waarschijnlijk een steeds grotere rol gaan spelen bij de verdere ontwikkeling van kamado barbecues.

B. Gevolgen voor de barbecue-industrie

 1. Toegenomen concurrentie met traditionele barbecues Kamado barbecues zullen naar verwachting ook steeds meer terrein winnen ten opzichte van de traditionele houtskool- en gasbarbecues.

 2. Verschuiving in marktaandeel en consumentenvoorkeur Dit kan tot gevolg hebben dat het marktaandeel van kamado barbecues verder toeneemt en dat steeds meer consumenten voor een kamado kiezen in plaats van een traditionele barbecue.

Conclusie

Door de rijke geschiedenis en de vele ontwikkelingen en verbeteringen die de kamado barbecue heeft doorgemaakt, heeft het zich weten te vestigen als een populair fenomeen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen enthousiast worden over deze bijzondere barbecues. Dus of je nu een ervaren barbecueër bent of pas net begint met het ontdekken van de wondere wereld van het barbecueën, geef de kamado barbecue zeker een kans. Wie weet welke smakelijke avonturen je te wachten staan!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2023 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten