De juiste barbecue en kook accessoires voor je kamado

De juiste barbecue en kook accessoires voor je kamado

Kamado barbecues zijn keramische barbecues die in populariteit blijven toenemen dankzij hun veelzijdigheid en duurzaamheid. Deze barbecues zijn meer dan zomaar een barbecue: ze zijn grill, oven en smoker in één. Om het meeste uit je kamado te halen en je barbecue-ervaring te optimaliseren, zijn er tal van accessoires beschikbaar die je hierbij helpen. In deze blog gaan we dieper in op welke accessoires nuttig kunnen zijn en hoe ze bijdragen aan een betere barbecue-ervaring.

Essentiële accessoires

Vuurstarter

Een goede vuurstarter is essentieel voor kamado's, omdat deze zorgt voor een snelle en veilige ontsteking van de kolen. Er zijn verschillende soorten vuurstarters op de markt, zoals aanmaakblokjes, aanmaakbollen en elektrische vuurstarters. Hieronder geven we enkele tips voor het snel en veilig aansteken van je kamado:

  • Gebruik natuurlijke vuurstarters zonder chemische toevoegingen voor een betere smaak en milieuvriendelijkheid.
  • Plaats de vuurstarter tussen de houtskool en steek deze aan met een lange lucifer of aansteker.
  • Zorg voor voldoende ventilatie door de bovenste en onderste ventilatieopeningen van je kamado volledig open te zetten. Dit bevordert de luchtstroom en zorgt voor een snellere ontsteking.

Hittebestendige handschoenen

Het werken met hoge temperaturen vraagt om goede bescherming van je handen. Hittebestendige handschoenen gemaakt van materialen zoals leer en hittebestendige stoffen zijn een must-have voor elke kamado-liefhebber. Let bij het kiezen van hittebestendige handschoenen op de volgende punten:

  • Ga voor handschoenen met een hoge temperatuur rating, zodat je handen goed beschermd zijn tegen de hitte van je kamado.
  • Kies handschoenen die lang genoeg zijn om ook je onderarm te beschermen tegen vonken en spatten.
  • Wasbaarheid en onderhoud van de handschoenen zijn ook belangrijk, zodat je altijd met schone handschoenen aan de slag kunt.

Asschep

Om de levensduur van je kamado te verlengen en de prestaties te verbeteren, is het belangrijk om tijdig en veilig as te verwijderen. Een asschep is een handig hulpmiddel om dit veilig en efficiënt te doen. Met de volgende tips houd je je kamado schoon en goed onderhouden:

  • Maak de kamado leeg na elk gebruik, zodat overtollige as geen invloed heeft op de luchtcirculatie en temperatuurregeling.
  • Gebruik de asschep om as uit de kamado te scheppen en in een hittebestendige container te deponeren.
  • Reinig en droog de asschep na elk gebruik om roestvorming te voorkomen.

Kook accessoires

Grillroosters en -platen

Voor verschillende gerechten kunnen verschillende soorten grillroosters en -platen nodig zijn. Deze zijn verkrijgbaar in materialen zoals gietijzer en roestvrij staal, maar ook in verschillende vormen en afmetingen. Hieronder enkele tips voor het onderhoud en gebruik van grillroosters en -platen:

  • Reinig grillroosters en -platen na elk gebruik met een geschikte borstel om aangekoekte resten en roest te voorkomen.
  • Gietijzeren roosters en platen hebben regelmatig onderhoud nodig door middel van invetten met (plantaardige) olie.
  • Gebruik een grilltang om je vlees en groenten gemakkelijk te draaien zonder het rooster of de plaat te beschadigen.

Pizzasteen

Een pizzasteen maakt het mogelijk om verrukkelijke pizza's te bereiden op je kamado. Pizzastenen zijn verkrijgbaar in diverse materialen en eigenschappen. Hieronder enkele tips voor het gebruik en onderhoud van een pizzasteen:

  • Verwarm de pizzasteen altijd voor op je kamado om te voorkomen dat deze barst door temperatuurschommelingen.
  • Gebruik een pizzasnijder of pizzames om de pizza in stukken te snijden zonder de steen te beschadigen.
  • Reinig de pizzasteen na gebruik door deze af te borstelen en puur natuur te laten afkoelen. Gebruik geen water om de steen te reinigen, aangezien dit kan leiden tot breuken.

Vlees thermometers

Het meten van de kerntemperatuur van vlees is belangrijk voor een optimale garing. Er zijn verschillende soorten vleesthermometers beschikbaar, zoals instant-read, draadloos en met sonde. Hieronder enkele tips voor het kiezen van de juiste vleesthermometer:

  • Instant-read thermometers zijn handig om snel de temperatuur van je vlees te controleren, maar zijn niet geschikt om tijdens het koken in het vlees te laten zitten.
  • Draadloze thermometers met sonde bieden meer vrijheid en gemak, aangezien je de temperatuur op afstand kunt aflezen.
  • Let op de nauwkeurigheid en reactietijd van de thermometer om de beste resultaten te garanderen.

Overige handige accessoires

Rookhout

Rookhout kan worden toegevoegd aan je kamado om extra smaak aan je gerechten te geven. Er zijn verschillende soorten rookhout, zoals chunks, snippers en pellets. Hieronder enkele tips voor het kiezen en gebruiken van rookhout:

  • Kies voor rookhoutsoorten die passen bij het gerecht dat je bereidt, zoals fruitige houtsoorten voor gevogelte en sterke houtsoorten voor rundvlees.
  • Week rookhoutsnippers in water voor gebruik om verbranding en snelle rookontwikkeling te voorkomen.
  • Plaats rookhoutchunks in het midden van het houtskool, zodat ze langzaam roken en hun smaak afgeven tijdens het koken.

Marinade injectors

Een marinade injector maakt het eenvoudig om vlees- en visgerechten dieper te marineren voor extra smaak. Met de volgende tips haal je het meeste uit je marinade injector:

  • Kies voor een injector van roestvrij staal of een ander materiaal dat eenvoudig te reinigen is en lang meegaat.
  • Gebruik marinades die het juiste evenwicht tussen smaken en vloeistoffen bevatten, zodat ze gemakkelijk door de injector kunnen worden opgezogen en geïnjecteerd.
  • Reinig de marinade injector na elk gebruik grondig met warm water en zeep en droog deze goed af om te voorkomen dat resten de smaak van toekomstige marinades beïnvloeden.

Barbecue draaispitten

Een draaispit is een uitstekende manier om gevogelte en andere gerechten gelijkmatig te garen op je kamado. Er zijn enkele overwegingen bij het kiezen van een draaispit voor je kamado:

  • Draaispitten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals roestvrij staal en gietijzer. Kies het materiaal dat past bij je wensen en kamado.
  • Zorg ervoor dat de draaispit geschikt is voor jouw model kamado en de juiste draagkracht heeft voor het voedsel dat je wilt bereiden.
  • Houd de draaispit tijdens het koken in de gaten en zorg ervoor dat de temperatuur gelijkmatig blijft om het beste resultaat te garanderen.

Conclusie

Het gebruik van de juiste accessoires is essentieel als je optimaal wilt genieten van je kamado-barbecue. Ze dragen bij aan een betere, efficiëntere en prettiger barbecue-ervaring. Aan de hand van je persoonlijke behoeften en voorkeuren kun je de accessoires kiezen die het beste bij jou en je kamado passen. Dus ga op zoek naar de accessoires die je kamado-ervaring nog beter maken en geniet van het beste dat kamado's te bieden hebben!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten