De kunst van het langzaam koken op een kamado barbecue

De kunst van het langzaam koken op een kamado barbecue

In de afgelopen jaren is het enthousiasme voor kamado barbecues enorm gegroeid. Dit komt mede door de veelzijdigheid van deze barbecues, waarmee je tal van kooktechnieken kunt uitvoeren – van grillen tot roken. Dit artikel richt zich op de kunst van het langzaam koken op een kamado barbecue, en hoe je het beste uit deze unieke kookervaring kunt halen.

Wat is langzaam koken (slow cooking) en waarom is het populair bij kamado barbecues?

Langzaam koken, ook wel slow cooking genoemd, is het proces van het bereiden van voedsel op een lage temperatuur gedurende een langere tijd. Bij kamado barbecues is deze kooktechniek populair vanwege een aantal voordelen:

 1. Sappigere en smaakvollere gerechten: het langzaam garen van voedsel op lage temperatuur zorgt ervoor dat het vocht en de smaak in het voedsel beter behouden blijven.

 2. Potentie voor een betere rooksmaak: slow cooking maakt het mogelijk om meer rooksmaak in het voedsel te verkrijgen, doordat het voedsel langer wordt blootgesteld aan de rook.

 3. Minder kans op verbranding: vanwege de lagere temperaturen en de langere kooktijd is er minder risico dat het voedsel aan de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Tips voor het creëren van de perfecte langzame kookomgeving op een kamado barbecue

De belangrijkheid van temperatuurbeheersing

Om succesvol langzaam te kunnen koken op een kamado barbecue is het belangrijk om de temperatuur goed te beheersen:

 1. Voorverwarmen en stabiliseren van de temperatuur: laat de kamado barbecue rustig opwarmen en zorg ervoor dat de temperatuur stabiel is voordat je het voedsel erop legt.

 2. Aanbevolen temperatuur voor langzaam koken: de ideale temperatuur voor slow cooking ligt meestal rond de 110-135°C (230-275°F), afhankelijk van het soort voedsel dat je bereidt.

De juiste luchtstroom en ventilatie

De kunst van het langzaam koken op een kamado barbecue ligt ook in het instellen van de juiste luchtstroom en ventilatie:

 1. Instellen van de bovenste en onderste ventilatieopeningen: pas de ventilatieopeningen aan om een goede luchtstroom te bereiken. Meestal betekent dit dat de onderste ventilatieopening gedeeltelijk open staat en de bovenste ventilatieopening wat verder openstaat om de warmte te laten ontsnappen.

 2. Het vinden van de juiste balans tussen warmte en luchtstroom: zorg voor een constante temperatuur zónder dat de luchtstroom het voedsel te veel uitdroogt.

Gebruik van een indirecte kookmethode

Om optimaal langzaam te koken op een kamado barbecue is het belangrijk om een indirecte kookmethode te gebruiken:

 1. Het belang van warmtebarrières: maak gebruik van hitteschilden of platesetters om te voorkomen dat het voedsel direct wordt blootgesteld aan de vlammen.

 2. De juiste plaatsing van het voedsel: plaats het voedsel zo op de barbecue dat het gelijkmatig wordt verwarmd zonder direct in contact te komen met de hittebron.

De rol van rookhout bij het langzaam koken op een kamado barbecue

Het toevoegen van rookhout aan de kamado barbecue tijdens het koken kan bijdragen aan een heerlijke rooksmaak aan je gerechten. Hier zijn enkele aandachtspunten hierbij:

 1. Hardhout vs. zachthout: gebruik over het algemeen hardhoutsoorten, zoals eiken, hickory of mesquite, voor langzaam koken in een kamado. Zachthout kan namelijk resulteren in een overweldigende rooksmaak.

 2. Houtsoorten en hun invloed op de smaak: experimenteer met verschillende hardhoutsoorten om te ontdekken welke smaak het beste bij jouw gerecht past.

 3. Hoe en wanneer rookhout toe te voegen: voeg het rookhout toe voordat je het voedsel op de kamado legt om te zorgen dat het rookhout goed kan ontbranden en het voedsel goed wordt blootgesteld aan de rook.

Referentie tijden en temperaturen voor populaire langzaam gekookte gerechten op een kamado

Hier zijn enkele richtlijnen voor tijden en temperaturen bij het langzaam koken van populaire gerechten op een kamado barbecue:

 • Pulled pork: koken op 110-120°C (230-250°F) gedurende 9 tot 12 uur.
 • Beef brisket: koken op 120-135°C (250-275°F) gedurende 10 tot 15 uur.
 • Spareribs: koken op 110-120°C (230-250°F) gedurende 5 tot 7 uur.
 • Kip: koken op 120-135°C (250-275°F) gedurende 3 tot 5 uur.

Veelgemaakte fouten en hoe ze te voorkomen

Bij het langzaam koken op een kamado barbecue zijn er enkele valkuilen waar je rekening mee moet houden:

 1. Te vaak controleren van het voedsel: wees geduldig en controleer het voedsel niet te vaak, aangezien dit de temperatuur en luchtstroom in de kamado flink kan verstoren.
 2. Onvoldoende tijd nemen om de kamado op temperatuur te laten komen: zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om de kamado goed op te warmen en te stabiliseren voordat je begint met koken.
 3. Veel temperatuurschommelingen: zorg voor een consistente temperatuur tijdens het langzaam koken en pas op met grote schommelingen, aangezien dit invloed kan hebben op het eindresultaat.

Conclusie

Het langzaam koken op een kamado barbecue vergt geduld, oefening en een goed begrip van de technieken. Door deze tips in acht te nemen en te experimenteren kun je genieten van de vele smaakvolle en sappige gerechten die je met je kamado kunt bereiden. Blijf experimenteren, ontwikkelen en genieten van de veelzijdigheid van jouw kamado barbecue.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten