De materialen van kamado barbecues: welk type is het beste?

De materialen van kamado barbecues: welk type is het beste?

Kamado barbecues worden steeds populairder en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en materialen. Bij de aankoop van een kamado barbecue is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen, aangezien dit invloed heeft op de prestaties, duurzaamheid en esthetiek van de barbecue. Deze blog biedt een uitgebreid overzicht van de verschillende materialen die beschikbaar zijn voor kamado barbecues, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken die past bij uw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

1. Keramische kamado barbecues

Keramische kamado barbecues zijn waarschijnlijk het meest bekende en populaire type kamado barbecue en staan bekend om hun indrukwekkende prestaties en duurzaamheid. Deze barbecues zijn gemaakt van hoogwaardige keramiek, waardoor ze uitstekend warmte vasthouden en een uitstekende temperatuurregeling bieden.

Voordelen van keramiek als materiaal:

 • Warmtebehoud: Keramiek is een uitstekend isolerend materiaal en houdt warmte vast, wat zorgt voor een gelijkmatige en constante temperatuur in de barbecue. Dit resulteert in een betere garing van het voedsel en minder brandstofverbruik.
 • Temperatuurregeling: Door het goede warmtebehoud kunt u met een keramische kamado barbecue gemakkelijk de gewenste temperatuur bereiken en behouden, wat essentieel is voor het koken op een kamado.
 • Duurzaamheid: Keramische kamado's staan bekend om hun langere levensduur. Als u goed voor uw keramische kamado barbecue zorgt, kan deze vele jaren meegaan zonder problemen.

Nadelen van keramiek:

 • Gewicht: Keramische kamado's zijn over het algemeen zwaarder dan hun metalen tegenhangers, wat het verplaatsen ervan lastiger maakt. Ze zijn meestal niet bedoeld voor draagbaarheid en zijn het beste voor mensen die van plan zijn hun barbecue op een vaste locatie te gebruiken.
 • Prijs: Keramische kamado barbecues zijn vaak wat duurder in aanschaf dan metalen versies, omdat ze gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die langer meegaan en beter presteren.
 • Fragiliteit: Hoewel keramiek duurzaam is, kan het barsten of breken als het wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen of als het valt. Hierdoor kunnen er scheuren ontstaan in de barbecue.

Aanbevelingen voor wie een keramische kamado barbecue geschikt is:

Keramische kamado barbecues zijn ideaal voor ervaren grillmasters of mensen met een hoger budget die op zoek zijn naar een barbecue die uitstekende prestaties levert.

2. Metalen / stalen kamado barbecues

Metalen kamado barbecues zijn een lichter en vaak goedkoper alternatief voor keramische kamado's. Ze zijn meestal gemaakt van materialen zoals roestvrij staal of gietijzer, wat ze sterker en minder fragiel maakt.

Voordelen van metaal als materiaal:

 • Lichter gewicht: Metalen kamado barbecues hebben een lichter gewicht dan keramische modellen, wat ze gemakkelijker te verplaatsen en op te slaan maakt. Dit maakt ze ideaal voor mensen die een draagbare kamado barbecue zoeken of weinig opslagruimte hebben.
 • Lagere prijs: Over het algemeen zijn metalen kamado barbecues goedkoper in aanschaf dan keramische modellen, wat ze aantrekkelijk maakt voor mensen met een lager budget of die net beginnen met kamado grillen.
 • Stevigheid: Metalen kamado's zijn minder fragiel dan keramische modellen en kunnen beter tegen een stootje.

Nadelen van metaal:

 • Minder warmtebehoud: Metaal is geen zo'n goed isolerend materiaal als keramiek, waardoor metalen kamado barbecues minder goed warmte vasthouden. Dit betekent dat u mogelijk meer brandstof moet gebruiken om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden.
 • Mogelijk sneller roesten: Afhankelijk van het gekozen metaal, kunnen sommige metalen kamado's gevoeliger zijn voor roest. Het is belangrijk om een metalen kamado te kiezen die gemaakt is van roestbestendige materialen (zoals roestvrij staal) en om de barbecue goed te onderhouden.

Aanbevelingen voor wie een metalen kamado barbecue geschikt is:

Metalen kamado barbecues zijn ideaal voor beginners of mensen met een lager budget die op zoek zijn naar een draagbare barbecue of minder vaak willen grillen.

3. Buitenkant van de kamado barbecue

Naast het basismateriaal van de kamado barbecue, is het ook belangrijk om rekening te houden met de afwerking en het uiterlijk van de barbecue. Veel kamado barbecues hebben een buitenkant van emaille, verf of poedercoating om het materiaal te beschermen en een aantrekkelijk uiterlijk te bieden.

Het belang van het kiezen van een duurzame en hittebestendige afwerking:

De afwerking van uw kamado barbecue moet bestand zijn tegen hoge temperaturen en lang meegaan, zodat u niet na korte tijd al uw barbecue moet vervangen of repareren. Kies een afwerking die bestand is tegen hitte en slijtage van het gebruik.

Overwegingen voor de esthetiek van de barbecue in uw buitenruimte:

Denk na over hoe de kamado barbecue eruit zal zien in uw buitenruimte en kies een afwerking en kleur die bij uw stijl en omgeving passen.

4. Accessoires en aanvullingen voor kamado barbecues

Het hebben van de juiste accessoires kan uw kamado barbecue ervaring verbeteren en de veelzijdigheid van uw barbecue vergroten. Kies accessoires gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals roestvrij stalen roosters en keramische hitteverdelers, om te zorgen voor een lange levensduur en goede prestaties.

5. Onderhoud en verzorging van uw kamado barbecue

Het goed onderhouden van uw kamado barbecue is essentieel om de levensduur ervan te verlengen. Reinig en onderhoud uw barbecue regelmatig, afhankelijk van het materiaal en de aanbevelingen van de fabrikant, om te zorgen voor een optimale werking en bescherming tegen roest en andere problemen.

Conclusie

Het kiezen van het juiste materiaal voor uw kamado barbecue is essentieel voor het bepalen van de prestaties, duurzaamheid en het algehele succes van uw grillervaring. Overweeg zorgvuldig de voor- en nadelen van elk materiaal, op basis van uw persoonlijke behoeften en voorkeuren, en doe grondig onderzoek voordat u een aankoopbeslissing maakt.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2023 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten