Eerste keer kamado barbecueën? Hier are de basics

Titel: Eerste keer kamado barbecueën? Hier zijn de basics

Inleiding

Wat is een kamado barbecue?

Een kamado barbecue is een veelzijdige, keramische barbecue die oorspronkelijk uit Japan komt. De kamado is inmiddels uitgegroeid tot een waar fenomeen in de barbecuewereld. Kenmerkend voor een kamado zijn de uitstekende isolerende eigenschappen en de mogelijkheid om zowel op hoge als lage temperaturen te grillen, roken en bakken.

Waarom kamado barbecueën populair is geworden

De unieke combinatie van veelzijdigheid, doeltreffendheid en heerlijke smaakbeleving heeft de kamado enorm populair gemaakt. Veel mensen ontdekken dat koken op een kamado hun barbecueskills naar een hoger niveau tilt, en ervaren dat het superieur is aan traditionele barbecues.

Doel van de blog

In deze blog leer je de basis van kamado barbecueën. We bespreken de benodigdheden, kooktechnieken en belangrijke veiligheidsaspecten. Zo helpen we je om goed voorbereid je eerste kamado ervaring tot een succes te maken.

Wat heb je nodig voor kamado barbecueën?

Basisbenodigdheden

  1. Kamado barbecue: Uiteraard is de belangrijkste benodigdheid een kamado barbecue zelf. Er zijn veel verschillende merken en modellen verkrijgbaar, dus verdiep je goed voor je een keuze maakt.

  2. Houtskool: Kook op een kamado met natuurlijke houtskool van hoge kwaliteit. Dit geeft meer smaak dan briketten en brandt gelijkmatiger.

  3. Aanmaakblokjes of -wokkels: Om de kamado op een veilige manier aan te steken gebruik je aanmaakblokjes of -wokkels. Vermijd aanmaakvloeistof, die kan een nare smaak aan je gerechten geven.

  4. Barbecue gereedschap: Denk hierbij aan een tang, vleesvork, spatel en eventueel een vleesthermometer. Ook een goede grillborstel is onmisbaar.

Optionele accessoires

  1. Deflector plate of keramische warmtescherm: Voor het indirect grillen en roken is dit accessoire van groot belang.

  2. Grillverhoger: Hiermee creëer je extra ruimte op je rooster, handig als je meerdere gerechten tegelijk wilt bereiden.

  3. Pizzasteen: Voor het bakken van pizza’s op je kamado kan een pizzasteen niet ontbreken.

  4. Rookhout: Geef je gerechten een extra smaakdimensie met rookhout. Je hebt keuze uit verschillende soorten hout voor verschillende smaken.

Het aansteken van de kamado

Gebruik van de juiste houtskool

Zorg dat je natuurlijke houtskool van goede kwaliteit gebruikt. De kwaliteit van de houtskool beïnvloedt de smaak van je gerechten en de efficiëntie van je kamado.

Plaatsen en doseren van houtskool

Leg de houtskool in de kamado, afhankelijk van de gewenste temperatuur. Gebruik meer houtskool voor hogere temperaturen en minder voor lagere temperaturen.

Aansteken met aanmaakblokjes of -wokkels

Leg één of meerdere aanmaakblokjes of -wokkels tussen de houtskool en steek deze aan. Wacht tot de houtskool goed is aangestoken vooraleer je het rooster en de deksel plaatst.

Belang van ventilatie en temperatuurregeling

Maak gebruik van de ventilatieroosters om de temperatuur in je kamado te regelen. Een goede luchtcirculatie is cruciaal voor het aansteken en behouden van de gewenste temperatuur. Speel met de bovenste en onderste ventilatieroosters om de juiste temperatuur te bereiken.

De basis kooktechnieken

Direct grillen

Wat is direct grillen?

Direct grillen houdt in dat je het gerecht direct boven de houtskool plaatst. Dit is ideaal voor het snel en gelijkmatig bereiden van dunnere stukken vlees, vis en groenten.

Wanneer direct grillen te gebruiken?

Direct grillen is ideaal voor hamburgers, steaks, kipfilets, vis en groenten. Alles wat in korte tijd op hoge temperatuur gaar moet worden.

Indirect grillen

Wat is indirect grillen?

Bij indirect grillen plaats je het gerecht niet direct boven de hete houtskool, maar gebruik je een deflector plate of keramische warmtescherm. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en krijg je een meer oven-achtige omgeving in je kamado. Indirect grillen is geschikt voor langzame garing en grotere stukken vlees.

Gebruik van deflector plate of warmtescherm

Plaats de deflector plate of warmtescherm tussen het rooster met het gerecht en de houtskool. Dit helpt de hitte te verspreiden en voorkomt direct contact met de hittebron.

Wanneer indirect grillen te gebruiken?

Indirect grillen is perfect voor grotere stukken vlees zoals pulled pork, brisket en complete kippen. Ook voor groenten en bijgerechten die langzaam gegaard moeten worden is deze techniek geschikt.

Roken

Wat is roken op een kamado?

Roken houdt in dat je gerechten bereidt op lage temperatuur met toevoeging van rookhout voor extra smaak. De kamado is hier uitermate geschikt voor vanwege de uitstekende temperatuurregulering en gesloten omgeving.

Gebruik van rookhout

Leg stukjes rookhout tussen de houtskool om rook te genereren tijdens het barbecueën. Er zijn verschillende soorten rookhout verkrijgbaar, zoals appel, eik of hickory, voor uiteenlopende smaken.

Welke gerechten zijn geschikt om te roken?

Roken is perfect voor het bereiden van vlees dat langzaam moet garen, zoals spare ribs en brisket. Ook groenten, kaas en noten krijgen een heerlijke rooksmaak door ze te roken op de kamado.

Pizza's bakken

Wat maakt de kamado geschikt voor pizza's?

De kamado is uitstekend geschikt voor het bakken van pizza's, vanwege de hoge temperaturen die bereikt kunnen worden en de gelijkmatige warmteverdeling door de keramische wanden.

Gebruik van pizzasteen

Plaats de pizzasteen op het rooster in je kamado. Verwarm de kamado voor tot een temperatuur van ongeveer 300-350 °C. Plaats vervolgens je pizza op de hete pizzasteen en laat deze bakken tot de korst mooi goudbruin is en de kaas gesmolten.

Tips voor het bereiden van pizza's op een kamado

  • Zorg voor een goed gerezen pizzadeeg voor een luchtige bodem.
  • Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
  • Zorg dat je pizzasteen goed heet is voordat je de pizza erop legt.

Tips voor veilig gebruik van je kamado

Veilig aansteken van de kamado

Gebruik altijd aanmaakblokjes of -wokkels en geen aanmaakvloeistof om je kamado aan te steken. Zorg voor voldoende aanvoer van zuurstof door de ventilatieroosters open te zetten tijdens het aansteken.

Correcte plaatsing van de kamado

Zorg dat de kamado op een vlakke, stevige ondergrond staat en zorg voor voldoende afstand tot brandbare materialen. Houd ook rekening met wind en weersomstandigheden.

Handhaving van een veilige temperatuur

Houd de temperatuur van je kamado altijd in de gaten met behulp van de ingebouwde thermometer. Voorkom dat de temperatuur te hoog oploopt of te oncontroleerbaar wordt.

Voorzichtigheid bij het openen van de deksel

Open de deksel van de kamado altijd langzaam en voorzichtig. Een plotselinge toevoer van zuurstof kan een steekvlam veroorzaken en brandwonden opleveren.

Veilig afkoelen en opruimen

Laat je kamado geheel afkoelen voordat je deze verplaatst en zorg dat alle kolen en overgebleven as veilig zijn verwijderd voordat je de kamado opbergt.

Onderhoud en reiniging van de kamado

Regelmatige reiniging van roosters en accessoires

Maak je roosters en accessoires na elk gebruik schoon met een grillborstel en mild sopje.

Periodieke reiniging van de kamado

Verwijder af en toe de aslade en houtskoolrek om de kamado van binnen goed te reinigen. Zorg dat alle ventilatieopeningen vrij zijn van resten en as.

Juiste opslag van de kamado

Berg je kamado op in een beschermhoes of onder een overkapping om hem te beschermen tegen weersinvloeden en vuil.

Conclusie

Je weet nu wat de basics zijn van kamado barbecueën. Met deze kennis ben je klaar om te beginnen en te ontdekken hoe veelzijdig en smaakvol het koken op een kamado kan zijn. Dompel jezelf verder onder in deze kooktechniek door onze andere blogs en reviews te checken op de website. Succes en geniet van je kamado avontuur!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten