Het vervoeren van je kamado barbecue: tips en trucs

Het vervoeren van je kamado barbecue: tips en trucs

Een kamado barbecue is de droom van veel barbecue-liefhebbers. Deze veelzijdige en stijlvolle barbecues zijn gemaakt van dik, geïsoleerd keramiek waardoor ze zorgen voor een uitstekende warmteregulering. Echter, het vervoeren van een kamado barbecue kan een uitdaging zijn. Dankzij hun gewicht en kwetsbaarheid is het vervoeren van een kamado niet zo eenvoudig als het vervoeren van een gewone barbecue. In deze blog delen we enkele tips en trucs om je kamado barbecue veilig en eenvoudig te vervoeren.

1. Voorbereiding op het vervoer

Losse onderdelen verwijderen

Om het vervoeren van je kamado barbecue een stukje eenvoudiger te maken, is het belangrijk om alle losse onderdelen zoals roosters, platesetters en asschalen te verwijderen. Het is veel gemakkelijker om deze onderdelen apart te vervoeren. Bovendien vermindert dit het gewicht van de kamado en verkleint de kans dat de losse onderdelen gaan schuiven of beschadigd raken.

Kamado goed laten afkoelen

Als je kamado net is gebruikt, zorg er dan voor dat deze volledig is afgekoeld voordat je hem gaat vervoeren. Het keramiek kan extreem heet worden en niet alleen gevaarlijk zijn voor jezelf, maar ook voor het interieur van het vervoersmiddel.

Maak de kamado schoon

Voordat je je kamado gaat vervoeren, is het verstandig om deze schoon te maken. Verwijder overtollig as en vet. Dit is niet alleen hygiënisch, maar voorkomt ook verplaatsing van dit materiaal tijdens het vervoer.

2. Kies de juiste uitrusting en materialen

Gebruik een geschikte hoes of beschermhoes

Bescherm je kamado barbecue tijdens het vervoer met een stevige hoes of beschermhoes. Zo voorkom je krassen en andere beschadigingen aan het keramiek en de afwerking van de kamado.

Zorg voor voldoende dempende materialen

Om te voorkomen dat je kamado beschadigd raakt tijdens het vervoer, is het belangrijk om voldoende dempende materialen te gebruiken, zoals luchtkussenfolie, dekens, kussens of schuimrubber. Deze materialen absorberen schokken van het vervoer waardoor de kans op beschadigingen wordt verkleind.

Gebruik een steekwagen, dolly of vergelijkbaar hulpmiddel

Dankzij het zware gewicht van een kamado barbecue, is het verstandig om een steekwagen, dolly of een vergelijkbaar hulpmiddel te gebruiken om je kamado te verplaatsen.

3. Til- en draagtechnieken

Til de kamado vanuit je benen, niet vanuit je rug

Een kamado barbecue kan behoorlijk zwaar zijn en het is belangrijk om je rug te ontzien bij het tillen ervan. Til de kamado met een rechte rug en vanuit je benen. Zo voorkom je rugblessures.

Til de kamado altijd samen met een sterke helper

Twee mensen zijn beter dan één. Vraag een sterke helper om samen met jou de kamado te tillen. Door het gewicht van de kamado te verdelen, verklein je de kans op overbelasting en ongelukken.

Gebruik handschoenen voor extra grip

Schaf een paar stevige handschoenen aan die je extra grip geven tijdens het tillen van de kamado. Dit zorgt niet alleen voor extra veiligheid, maar helpt ook het keramiek van de kamado te beschermen tegen vette handen.

4. Plaatsen in het vervoersmiddel

Zorg voor voldoende ruimte in het vervoersmiddel

Plan vooruit en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is in je auto, busje of aanhanger om je kamado barbecue te vervoeren. Je kamado moet stabiel en veilig kunnen liggen tijdens het vervoer.

Zorg voor een stevige, vlakke ondergrond

Leg de kamado op een stevige, vlakke ondergrond in het vervoersmiddel. Je wilt niet dat je kamado gaat rollen of schuiven tijdens het rijden.

Leg de kamado op zijn achterkant of zij

Idealiter leg je de kamado op zijn achterkant of zij, en niet op zijn poten. De poten van de kamado zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk breken.

Zorg voor extra steun door dempende materialen langs de zijkanten te plaatsen

Om je kamado extra stabiliteit en steun te geven, plaats je dempende materialen, zoals dekens of kussens, langs de zijkanten. Dit zorgt er ook voor dat je kamado niet tegen de wanden van het vervoersmiddel stoot tijdens het rijden.

5. Vastzetten voor veilig vervoer

Gebruik spanbanden, touw of bungeekoorden

Met spanbanden, touw of bungeekoorden zorg je ervoor dat je kamado barbecue stevig vastzit in het vervoersmiddel. Zo voorkom je dat je kamado gaat schuiven of omvalt tijdens het rijden.

Bevestig de kamado aan stabiele punten

Bevestig de kamado altijd aan stabiele punten in het vervoersmiddel, zoals de handgrepen voor veiligheidsgordels. Dit biedt extra stevigheid en zorgt ervoor dat je kamado op zijn plek blijft.

Zorg dat de kamado niet kan bewegen tijdens het rijden

Let erop dat je kamado goed vastzit en niet kan bewegen tijdens het rijden. De dempende materialen die je eerder hebt geplaatst, helpen hierbij.

6. Uitladen en plaatsen op de eindbestemming

Til de kamado uiterst voorzichtig en gecontroleerd uit het vervoersmiddel

Bij het uitladen van je kamado barbecue is het belangrijk om voorzichtig en gecontroleerd te werk te gaan. Gebruik dezelfde veilige til- en draagtechnieken als bij het inladen.

Plaats de kamado voorzichtig op de gewenste eindlocatie

Zet je kamado barbecue voorzichtig neer op de locatie waar je hem wilt gebruiken. Let erop dat de ondergrond stabiel en hittebestendig is.

Zet de losse onderdelen terug op de kamado en controleer op eventuele beschadigingen

Nu je kamado op zijn eindbestemming staat, kun je de losse onderdelen, zoals het rooster en de platesetter, terugplaatsen. Controleer je kamado op eventuele beschadigingen die tijdens het vervoer zijn ontstaan.

Conclusie

Het vervoeren van je kamado barbecue vraagt om voorzichtigheid en de juiste voorbereiding. Zorg ervoor dat je voldoende dempende materialen en stevige vastzetmiddelen gebruikt en volg de juiste til- en draagtechnieken. Met deze tips en trucs kun je er zeker van zijn dat je kamado veilig en onbeschadigd op zijn eindbestemming aankomt. Veel succes en geniet van je kamado barbecue!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2023 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten