Hoe gebruik je een pizzasteen op je kamado barbecue

Hoe gebruik je een pizzasteen op je kamado barbecue

Kamado barbecues, met hun kenmerkende ei-vormige ontwerp, zijn bekend om hun veelzijdigheid en het vermogen om een grote verscheidenheid aan gerechten te bereiden. Van sappige steaks tot heerlijke geroosterde groenten, je kunt het allemaal bereiden op een kamado barbecue. Eén van de vele gerechten die je met succes kunt bereiden op je kamado, is een pizza. Door het gebruik van een pizzasteen, kun je een perfect gebakken pizza met een heerlijke knapperige korst bereiden. In deze blog bespreken we uitgebreid hoe je een pizzasteen kunt gebruiken op je kamado barbecue.

1. Kies de juiste pizzasteen voor je kamado barbecue

Een pizzasteen is een vlakke steen of plaat, meestal gemaakt van keramiek, cordieriet of gietijzer, die je gebruikt om pizza te bereiden op hoge temperaturen. Dit zorgt voor een gelijkmatige hitteverdeling en een knapperige bodem. Er zijn verschillende soorten pizzastenen beschikbaar, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw kamado barbecue.

Bij het kiezen van een pizzasteen is het belangrijk om rekening te houden met het formaat, de dikte en het materiaal van de steen. Zorg ervoor dat je een steen kiest die groot genoeg is voor de pizza's die je wilt bereiden en past binnen de afmetingen van je kamado barbecue.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over het gebruik van een pizzasteenhouder of warmtedeflector. Dit accessoire helpt bij het verdelen van de warmte, zodat je pizza gelijkmatig bakt en de bodem niet verbrandt.

2. Bereid je kamado barbecue en pizzasteen voor

Om ervoor te zorgen dat je kamado barbecue en pizzasteen klaar zijn voor gebruik, moet je beide langzaam laten opwarmen. Volg deze stappen om je kamado barbecue voor te bereiden:

 • Maak je kamado barbecue schoon en zorg ervoor dat alle as en vuil zijn verwijderd
 • Voeg houtskool toe aan de barbecue en steek deze aan
 • Laat de temperatuur langzaam stijgen tot de gewenste temperatuur voor het bereiden van pizza's (meestal tussen de 260°C en 315°C)
 • Positioneer de pizzasteen op de barbecue, met behulp van een pizzasteenhouder of warmtedeflector indien nodig
 • Smeer de pizzasteen in met een dun laagje olie of maak het oppervlak glad met een beetje maïsmeel om het plakken van de pizza te voorkomen

3. Het maken en vormgeven van je pizza

Nu je kamado barbecue en pizzasteen klaar zijn voor gebruik, kun je beginnen met het bereiden van je pizza. Enkele basis tips voor het maken van heerlijk pizzadeeg zijn:

 • Gebruik kwalitatief hoogwaardige ingrediënten zoals hoge glutengehalte bloem, water, gist, zout, olijfolie en suiker naar eigen smaak
 • Geef je deeg voldoende tijd om te rijzen, voor het meest luchtige en lichte resultaat
 • Laat het deeg rusten na het kneden, zodat het gemakkelijker uitgerold kan worden

Bij het kiezen van de toppings voor je pizza, probeer een goede balans te vinden tussen smaken, kleuren en textures. Eenvoudig is vaak beter, dus overdrijf niet met de hoeveelheid toppings.

Bij het vormgeven van je pizza, rol het deeg uit tot een mooie ronde vorm en maak een opstaande rand voor de korst. Plaats vervolgens de toppings naar wens op het deeg. Om het overbrengen van je pizza naar de pizzasteen te vergemakkelijken, gebruik een pizzaschep bestrooid met maïsmeel of bloem.

4. Het bakken van de pizza op de kamado barbecue

Volg deze instructies om je pizza te bakken op de kamado barbecue:

 1. Schuif de pizza voorzichtig van de pizzaschep naar de pizzasteen
 2. Sluit het deksel van de kamado barbecue en laat de pizza bakken, terwijl je de temperatuur in de gaten houdt
 3. Controleer na ongeveer 8-10 minuten de pizza en draai deze indien nodig voor een gelijkmatige bereiding
 4. Het bakken van de pizza kan in totaal 10-15 minuten duren, afhankelijk van de dikte van het deeg en de hoeveelheid toppings

Je weet dat je pizza perfect gebakken is wanneer de korst goudbruin en knapperig is, de kaas gesmolten is en de toppings goed gaar zijn.

5. Het serveren en genieten van je perfect gebakken kamado barbecue pizza

Nadat je pizza volledig gebakken is, gebruik je de pizzaschep om hem voorzichtig van de pizzasteen te verwijderen. Laat de pizza even rusten voordat je hem snijdt met een pizzasnijder, zodat de gesmolten kaas kan stabiliseren.

Om je pizza-avond compleet te maken, overweeg dan om bijgerechten zoals een frisse salade of geroosterde groenten te serveren. Het bereiden van een pizza op een kamado barbecue zorgt voor een unieke smaak en textuur die je nergens anders vindt, dus vergeet niet om te genieten van je culinaire meesterwerk!

In conclusie, het gebruik van een pizzasteen op je kamado barbecue is een fantastische manier om een heerlijke, knapperige pizza te bereiden. Door de juiste pizzasteen te kiezen, je barbecue en pizzasteen voor te bereiden, je pizza te vormen en te bakken, ben je zeker van een succesvol resultaat. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende toppings, deegtypes en kamado barbecue-instellingen om je perfecte pizza te creëren.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2023 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten