Kamado barbecue desserts: zoete afsluiters voor je bbq-feest

Kamado barbecue desserts: zoete afsluiters voor je bbq-feest

Een kamado barbecue is veelzijdig, en dat geldt niet alleen voor het bereiden van verschillende soorten vlees, vis en groenten. Kamado barbecues zijn namelijk ook uitstekend geschikt om heerlijke desserts mee te bereiden! In deze blog duiken we in de wereld van kamado barbecue desserts, zodat jij jouw BBQ-feest op een unieke en smakelijke manier af kunt sluiten met iets zoets.

Allereerst een korte uitleg over wat een kamado barbecue is en waarom het zo geschikt is voor het bereiden van desserts. Een kamado is een zware keramische barbecue, vaak ei-vormig, met een deksel en een instelbare luchtstroom. Dit zorgt voor een uitstekende warmteverdeling en isolatie, wat bijzonder handig is bij het grillen, bakken, (cold)smoken of stomen van gerechten.

Voordelen van kamado barbecue desserts

Het bereiden van desserts op een kamado barbecue brengt verschillende voordelen met zich mee.

  1. Unieke smaak: Door het gebruik van een kamado barbecue krijgen je desserts een unieke smaak die je niet kunt bereiken met traditioneel bakken in een oven.
  2. Evenwichtige warmteverdeling: Dankzij de keramische materialen wordt de warmte gelijkmatig over het gerecht verdeeld, wat zorgt voor gelijkmatig garen.
  3. Uitbreiding van het bbq-menu: Door desserts toe te voegen aan je BBQ-feest, verras je jouw gasten met meer dan alleen het standaard vlees- en groente assortiment.
  4. Verbetert de sociale ervaring: Een BBQ-feest is ook een sociale aangelegenheid en het toevoegen van verrassende en heerlijke desserts maakt de ervaring nog beter.

Algemene tips voor het maken van desserts op kamado barbecue

Voordat je begint met het maken van kamado barbecue desserts, zijn er een aantal algemene tips om in gedachten te houden:

  1. Bereid de kamado barbecue voor op indirect grillen: Plaats een keramische warmtebarrière tussen het dessert en de kolen om directe warmte te vermijden. Dit zorgt voor een meer gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt verbranden.
  2. Gebruik temperatuurregelaars: Wanneer je de kamado barbecue gebruikt voor desserts, is het belangrijk om een nauwkeurige temperatuur aan te houden. Maak gebruik van een thermometer om de temperatuur binnenin de kamado in de gaten te houden.
  3. Wees geduldig en houd de deksel gesloten tijdens het grillen: Open de deksel alleen wanneer nodig, bijvoorbeeld om het dessert te controleren of te draaien. Door de deksel gesloten te houden, blijft de warmte en rook beter bewaard in de kamado.
  4. Overweeg rookhout voor extra smaak: Als je van een lichte rooksmaak in je dessert houdt, overweeg dan het gebruik van rookhout zoals appel-, kersen-, of pecanhout voor een extra smaaksensatie.

Kamado barbecue dessert ideeën

Nu je bekend bent met de algemene tips voor het maken van kamado barbecue desserts, is het tijd om inspiratie op te doen! Hier zijn enkele dessert ideeën die je kunt proberen op jouw kamado barbecue:

Gegrilde fruitdesserts

  1. Gegrilde ananasschijven met honing en kaneel: Gril dikke plakken ananas op de barbecue tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Besprenkel met honing en bestrooi met kaneel voor een heerlijke tropische traktatie.
  2. Gegrilde perziken met mascarpone en geroosterde notencrumble: Halveer verse perziken, verwijder de pit en gril ze met de open kant naar beneden tot ze zacht zijn. Vul de holtes met romige mascarpone kaas en bestrooi met een geroosterde notencrumble voor een ingetogen, maar smakelijk dessert.
  3. Gegrilde bananen met chocolade en marshmallow vulling: Maak een inkeping in een ongepelde banaan en vul deze met stukjes chocolade en marshmallows. Gril de bananen vervolgens in hun schil, met de gevulde kant naar boven, tot de vulling gesmolten is.

Gebakken desserts

  1. Kamado barbecue-appeltaart of cobbler: Meng appelschijfjes met suiker, kaneel en bloem, en bedek het mengsel met een knapperige topping van bloem, suiker, koude boter en havermout. Bak dit alles in een gietijzeren skillet op de kamado barbecue voor een heerlijk rustiek nagerecht.
  2. Chocoladecake of brownies: Bereid jouw favoriete chocoladecake of brownie recept voor en bak het vervolgens op de kamado. De combinatie van warmte en rook zal een extra dimensie toevoegen aan deze chocolade lekkernijen.
  3. Mini pannenkoeken met vruchtencompote: Bak kleine pannenkoeken direct op de kamado en serveer ze met een zelfgemaakte vruchtencompote, zoals een mengsel van gestoofde aardbeien en frambozen.

Warme gecombineerde desserts

  1. Warme fruitkebabs met gesmolten chocoladefondue: Rijg stukken fruit zoals aardbeien, ananas, en appel op spiesen en gril ze op de kamado. Serveer met een warme chocoladefondue om in te dippen.
  2. Geroosterde marshmallow s'mores met aardbeien: Maak een twist op de klassieke s'mores door geroosterde marshmallows en gesmolten chocolade samen te voegen tussen twee koekjes, en voeg verse plakjes aardbei toe voor een zomers tintje.
  3. Gegrilde donut ijssandwiches: Gril donuts kort op de kamado tot ze licht krokant zijn. Plaats vervolgens een bolletje ijs tussen twee donuts voor een extra traktatie.

Creatieve dessertideeën

  1. Kamado barbecue pizza met zoete toppings: Bereid een eenvoudig pizzadeeg voor en beleg het met zoete toppings zoals Nutella, fruit, marshmallows of gesmolten chocolade. Bak de pizza op de kamado barbecue voor een uniek dessert.
  2. Geflambeerde vruchten met rum of brandewijn: Gril plakjes fruit zoals ananas of peer tot ze gekarameliseerd zijn, en flambeer ze vervolgens met een scheutje rum of brandewijn voor een spectaculaire presentatie en smaak.
  3. Geroosterde marshmallow en chocolademousse shots: Vul kleine bekertjes met een laagje chocolademousse en top deze af met een geroosterde marshmallow voor een heerlijke single-bite traktatie.

Klassieke bbq-desserts met een twist

  1. Gegrilde fruitdessert tacos met fruitzure room: Gril stukjes fruit zoals ananas, mango en aardbeien, en serveer ze in een knapperige taco-schelp. Top deze af met een mengsel van zure room en poedersuiker voor een frisse twist.
  2. Kamado barbecue baklava met gegrilde noten: Bereid baklava voor, maar vervang de traditioneel geroosterde noten door gegrilde noten op de kamado. Dit voegt een subtiele, rokerige smaak toe aan dit klassieke dessert.
  3. Gegrilde broodpudding met gekarameliseerde appel topping: Maak broodpudding met gegrild brood, en voeg stukjes gekarameliseerde appel toe aan de topping voor extra smaak en textuur.

Afronding

Het uitproberen van kamado barbecue desserts is een leuke en smakelijke manier om jouw BBQ-feest een unieke twist te geven. Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende recepten en smaakcombinaties om zo de perfecte zoete afsluiter te vinden voor jouw bbq-feest. Veel plezier en eet smakelijk!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten