Koken op houtskool of briketten: Kamado barbecue technieken

Koken op houtskool of briketten: Kamado barbecue technieken

Een Kamado barbecue is een veelzijdige en efficiënte manier van outdoor grillen. De veelzijdigheid en uitstekende temperatuurregeling maken het tot een perfecte barbecue voor zowel grillen als roken. Houtskool en briketten zijn de twee belangrijkste brandstoffen die je kunt gebruiken voor je Kamado. In deze blog bespreken we de verschillende technieken, voor- en nadelen van beide brandstoffen en hoe je ze kunt gebruiken om het beste uit je Kamado barbecue te halen.

Houtskool voor Kamado barbecue

Wat is houtskool precies?

Houtskool is een vorm van koolstof die wordt verkregen door hout te verhitten tot hoge temperaturen in een omgeving met weinig zuurstof. Hierdoor blijft er een poreuze, zwarte massa van pure koolstof over. Er zijn verschillende soorten houtskool, zoals kokosnoot houtskool, eikenhoutskool en houtskool van fruitbomen.

Voordelen van het gebruik van houtskool

Het gebruik van houtskool heeft enkele voordelen:

 1. Houtskool brandt op hogere temperaturen dan briketten, waardoor je sneller kunt grillen en een mooie buitenkant kunt krijgen op je vlees en groenten.
 2. Houtskool geeft minder as, wat zorgt voor minder schoonmaakwerk na het barbecueën.
 3. Houtskool ontbrandt sneller dan briketten en bereikt sneller de gewenste temperatuur.

Nadelen van het gebruik van houtskool

Er zijn ook nadelen aan het gebruik van houtskool:

 1. De temperatuur kan moeilijker constant gehouden worden, omdat houtskool sneller opbrandt dan briketten.
 2. Houtskool (met name goedkopere merken) kan soms ongelijkmatig branden.

Technieken bij het gebruik van houtskool

Aanmaaktechnieken

Gebruik een schoorsteenstarter of aanmaakblokjes om je houtskool aan te steken. Zorg voor een goede verdeling van de houtskool in de barbecue, zodat de warmte gelijkmatig wordt verspreid.

Temperatuurregeling

Door het openen en sluiten van de luchtschuiven van je Kamado, kun je de temperatuur van de barbecue regelen. Hoe meer lucht je toelaat, hoe hoger de temperatuur wordt. Oefen met het regelen van de temperatuur om te leren welke positie van de luchtschuif de gewenste temperatuur geeft.

Rooktechnieken met houtsnippers of chunks

Houtskool geeft van nature al een rokerige smaak aan je eten, maar je kunt ook houtsnippers of chunks toevoegen om extra rooksmaak te krijgen. Week de houtsnippers of chunks vooraf in water, zodat ze niet direct verbranden. Voeg ze vervolgens toe aan de houtskool tijdens het koken.

Briketten voor Kamado barbecue

Wat zijn briketten precies?

Briketten zijn samengeperste blokjes van houtskool en bindmiddel, meestal in de vorm van zetmeel. Ze bevatten vaak ook vulmiddelen en versnellers om ze sneller te laten ontbranden.

Voordelen van het gebruik van briketten

Briketten hebben enkele voordelen ten opzichte van houtskool:

 1. Briketten branden langer en gelijkmatiger, waardoor je de temperatuur beter constant kunt houden.
 2. Ze zijn beter geschikt voor lage en langzame bereidingen, zoals roken en langzaam garen.

Nadelen van het gebruik van briketten

Er zijn ook nadelen aan het gebruik van briketten:

 1. Briketten branden op een lagere temperatuur dan houtskool, wat minder geschikt is voor snel grillen.
 2. Ze geven meer as na verbranding, waardoor je meer moet schoonmaken.
 3. Sommige briketten kunnen additieven bevatten die een ongewenste smaak aan je eten kunnen geven, kies daarom voor natuurlijke briketten.

Technieken bij het gebruik van briketten

Aanmaaktechnieken

Net als bij houtskool kun je een schoorsteenstarter of aanmaakblokjes gebruiken om je briketten aan te steken. Zorg voor een gelijkmatige verdeling van de briketten voor een goede warmteverdeling.

Temperatuurregeling

De temperatuurregeling bij briketten werkt hetzelfde als bij houtskool; door het openen en sluiten van de luchtschuiven beheers je de temperatuur in je Kamado.

Rooktechnieken met houtsnippers of chunks

Ook bij het gebruik van briketten kun je houtsnippers of chunks toevoegen om extra rooksmaak te krijgen. Week ze vooraf in water en voeg ze toe aan de briketten tijdens het koken.

Houtskool versus Briketten: Welke moet je kiezen?

Overwegingen bij het kiezen van brandstof

De keuze tussen houtskool en briketten hangt af van een aantal factoren:

 1. Kookstijl en gerechten die je wilt bereiden: Houtskool is geschikter voor snel grillen, terwijl briketten beter zijn voor langzaam garen en roken.
 2. Budget en kosten: Houtskool is vaak duurder dan briketten.
 3. Beschikbaarheid in jouw regio: Afhankelijk van waar je woont, kunnen houtskool of briketten makkelijker verkrijgbaar zijn.

Combineren van houtskool en briketten bij het koken op je Kamado

Je kunt ook overwegen om houtskool en briketten te combineren om de voordelen van beide brandstoffen te benutten: gebruik een laag briketten voor een lange, constante warmtebron en leg daar houtskool bovenop voor hogere temperaturen en een snellere ontbranding.

Tips en trucs om het beste uit je Kamado barbecue te halen

Kamado barbecue voorbereiding en veiligheid

 1. Zorg voor een veilige en stabiele opstelling van de barbecue: Plaats je Kamado op een vlakke en stevige ondergrond en houd voldoende afstand tot brandbare materialen.
 2. Reinig en onderhoud je Kamado regelmatig voor een langdurig gebruik: Maak na elke barbecuebeurt de aslade en grillroosters schoon om vet en asophoping te voorkomen.

Gebruik van accessoires bij Kamado barbecue

 1. Warmteverdelers en grillroosters: Gebruik warmteverdelers voor indirect grillen en roken en experimenteer met verschillende grillroosters voor verschillende kooktechnieken.
 2. Pizzastenen en andere accessoires: Gebruik pizzastenen voor het bereiden van pizza's en andere deeggerechten en probeer andere accessoires voor verschillende kooktechnieken, zoals woks of pannen.

Tips voor het grillen, roken en langzaam garen op je Kamado

 1. Begin met het koken nadat je Kamado de gewenste temperatuur heeft bereikt en stabiliseert.
 2. Gebruik een vleesthermometer om de gaarheid van je gerechten te controleren.
 3. Experimenteer met verschillende soorten houtskool, briketten en houtsnippers of chunks voor een unieke smaak.

Conclusie

Of je nu kiest voor houtskool of briketten, beide brandstoffen hebben hun eigen voordelen en kunnen je Kamado barbecue ervaring verbeteren. Hoewel er geen definitief antwoord is, kan men de keuze voor brandstof baseren op persoonlijke voorkeuren en de gerechten die men graag wil bereiden. Door de technieken in deze blog te oefenen, kun je het maximale uit je Kamado barbecue halen, ongeacht de gekozen brandstof. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief voor meer tips, trucs en advies over Kamado barbecues.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten