Minder bekende kamado barbecue recepten: verrassende gerechten

Minder bekende kamado barbecue recepten: verrassende gerechten

Bij kamado barbecues denk je misschien direct aan perfect gegrild vlees, vis en groenten. Maar wist je dat deze veelzijdige, keramische barbecues geschikt zijn voor veel meer soorten gerechten? Van voorgerechten tot desserts, de kamado biedt eindeloze mogelijkheden voor allerlei bereidingswijzen. In deze blog nemen we je mee langs minder bekende recepten die je doeltreffend kunt bereiden met je kamado. Laat je inspireren en verras jezelf en je gasten met innovatieve, overheerlijke kamado creaties!

Voorgerechten

Geroosterde bloemkoolsoep

  • Basisinstructie voor geroosterde bloemkool op kamado: Verdeel de bloemkool in roosjes en maak ze schoon. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster de bloemkool op de kamado op middelhoog vuur tot het zacht en licht goudbruin is, ongeveer 15-20 minuten.
  • Hoe soep maken met geroosterde bloemkool: Fruit in een soeppan een gesnipperde ui en wat knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de geroosterde bloemkool toe samen met groentebouillon en breng aan de kook. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa en breng op smaak met zout, peper en eventueel room.
  • Variatietip: Voeg voor extra smaak gegrilde paprika of knoflook toe aan de soep.

BBQ bruschetta

  • Hoe maak je bruschetta op de kamado: Grill plakjes stokbrood of ciabatta aan beide kanten op de kamado tot ze knapperig en goudbruin zijn. Wrijf de warme sneetjes brood in met een teentje knoflook en besprenkel met olijfolie.
  • Toppings ideeën: Beleg de bruschetta met gegrilde groenten, gerookte zalm, pulled pork, of andere heerlijke ingrediënten naar keuze.

Gegrilde avocado met gesmolten kaas en tomatensalsa

  • Bereidingsmethode voor gegrilde avocado op kamado: Snijd de avocado's doormidden en verwijder de pit. Bestrijk de snijkanten met olijfolie en grill de avocado's op de kamado met de snijkant naar beneden tot ze mooie grillstrepen hebben en warm zijn.
  • Hoe maak je tomatensalsa: Snijd tomaat, ui, jalapeño en koriander fijn, meng met limoensap, zout en peper.
  • Ideale kaassoorten voor dit voorgerecht: Gebruik bijvoorbeeld cheddar, mozzarella, of gouda, en leg een plakje kaas op de warme avocado. Laat de kaas smelten door de avocado's met gesloten deksel nog even op de kamado te plaatsen.

Hoofdgerechten

Beer can chicken

  • Uitleg over beer can chicken: Dit is een bereidingswijze waarbij een hele kip wordt gegrild op een blikje bier (of een daarvoor bestemd houdertje), waardoor het vlees extra sappig en mals wordt.
  • Instructies voor bereiding op kamado: Kruid de kip van buiten en van binnen met je favoriete kruidenmix. Plaats de kip op het blikje bier en zet het geheel op het rooster van de kamado. Grill de kip op de kamado op een temperatuur van ongeveer 180°C, met gesloten deksel. Reken ongeveer 60-90 minuten voor de kip gaar is.
  • Smaakvariaties: Experimenteer met verschillende soorten marinade of kruidenmengsels voor een unieke smaak.

Surf en turf kebabs

  • Combinatie van vlees en zeevruchten op spiesjes Denk aan combinaties zoals biefstuk met garnalen of kip met coquilles.
  • Instructies voor marineren en grillen op kamado: Marineer het vlees en de zeevruchten apart in je favoriete marinades. Rijg ze afwisselend aan spiesjes en grill ze op de kamado tot ze gaar zijn.
  • Tips voor het samenstellen van de kebabs: Voeg tussen het vlees en de zeevruchten ook groenten toe zoals paprika, courgette of champignons voor extra smaak en kleur.

Gerookte aubergine parmigiana

  • Hoe maak je gerookte aubergine op een kamado: Snijd de aubergines in dunne plakken, bestrooi met zout en laat 30 minuten uitlekken. Spoel ze af, dep droog en grill de plakken op de kamado tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben.
  • Assemblage van parmigiana: Bouw laagjes met de gerookte aubergineplakken, tomatensaus, gesneden mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje Parmezaanse kaas. Plaats het geheel op de kamado op ongeveer 180°C tot het bubbelt en goudbruin is.
  • Vegetarisch alternatief voor de klassieke lasagne: Deze parmigiana is een uitstekende, smaakvolle vegetarische optie die iedereen zal waarderen.

Bijgerechten

Gepofte zoete aardappel met kruidenboter

  • Instructies voor poffen van zoete aardappel op kamado: Wikkel schoongeboende zoete aardappels in aluminiumfolie en leg ze direct op de kamado grill. Pof de aardappelen op ongeveer 180°C tot ze zacht zijn, dit duurt ongeveer 45-60 minuten.
  • Recept voor zelfgemaakte kruidenboter: Meng zachte roomboter met fijngehakte verse kruiden (zoals peterselie, bieslook, en knoflook) en breng op smaak met zout en peper.

Gegrilde groenten salade met feta

  • Selectie van geschikte groenten voor grillen op kamado: Kies groenten als paprika, courgette, aubergine, maïs en cherrytomaatjes.
  • Bereidingswijze en salade-assemblage: Grill de groenten tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn. Snijd de groenten in stukken en meng in een salade met blokjes feta, olijfolie, azijn, zout, peper en fijngesneden kruiden naar keuze.

Gerookte mac & cheese

  • Basisinstructies voor het roken van mac & cheese op kamado: Maak je favoriete macaroni & kaas recept en verdeel dit in een ondiepe ovenschaal. Rook de mac & cheese op de kamado op ongeveer 120°C tot het bubbelt en de kaas gesmolten is.
  • Variatietip: Voeg uitgebakken spek of pulled pork toe aan de mac & cheese voor een extra hartige touch.

Desserts

Gegrilde ananas met kaneelijs en karamelsaus

  • Instructies voor het grillen van ananas op kamado: Snijd de ananas in plakken of parten en grill deze op de kamado tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben.
  • Hoe maak je kaneelijs (of ijs naar keuze) erbij serveren: Koop kant-en-klaar kaneelijs of maak je favoriete ijsrecept met een vleugje kaneel erdoor.
  • Karamelsaus recept: Verwarm suiker met water in een pan tot de suiker gesmolten is en goudbruin kleurt. Voeg voorzichtig room en een klontje boter toe en laat op laag vuur koken tot de gewenste dikte.

Gegrilde perziken met mascarpone en honing

  • Bereidingswijze voor gegrilde perziken op kamado: Halveer en ontpit de perziken en bestrijk de snijkant met een beetje olie. Grill de perziken op de kamado met de snijkant naar beneden tot ze zacht zijn en grillstrepen hebben.
  • Aanvulling met mascarpone en honing: Vul de gegrilde perziken met een lepel mascarpone en besprenkel met honing. Garneer eventueel met fijngesneden munt of amandelschaafsel.

Kamado-gebakken brownies

  • Instructies voor het bakken van brownies op kamado: Maak je favoriete browniebeslag en giet dit in een ingevette vierkante bakvorm. Bak de brownies op de kamado op ongeveer 180°C met gesloten deksel tot ze gaar zijn (test met een satéprikker).
  • Temperatuur- en tijdsduur tips specifiek voor kamado: Houd de temperatuur goed in de gaten; mogelijk moet je de kamado iets lager zetten dan bij een gewone oven. De baktijd kan langer duren op een kamado, dus check regelmatig met een prikker of de brownies gaar zijn.

Afsluiting

Zoals je ziet zijn er ontzettend veel mogelijkheden om te experimenteren met minder bekende kamado barbecue recepten. Durf creatief te zijn en probeer eens iets nieuws uit! Deel je ervaringen en ideeën met anderen, zodat we samen kunnen blijven genieten van de veelzijdigheid van de kamado barbecue. Eet smakelijk!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten