Paired dishes: samen koken op één kamado barbecue

Paired dishes: samen koken op één kamado barbecue

Een kamado barbecue is een keramische barbecue die bekend staat om zijn veelzijdige mogelijkheden. Het is niet zomaar een simpele grill, maar het biedt de mogelijkheid om meerdere gerechten tegelijk te bereiden. In dit artikel gaan we het hebben over paired dishes: gerechten die elkaar aanvullen en tegelijkertijd op de kamado bereid kunnen worden. Het geheim hiervan zit hem in het beheersen van temperatuur en timing, zodat je het maximale uit je kamado kunt halen. Hieronder bespreken we de voordelen van het bereiden van meerdere gerechten op één kamado en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Voorbereiden voor het koken van paired dishes

Plannen van de maaltijd

Als je van plan bent om meerdere gerechten tegelijk op de kamado te bereiden, is het belangrijk om een menu samen te stellen met gerechten die elkaar complementeren. Denk bijvoorbeeld aan vlees of vis met bijpassende groenten of bijgerechten. Houd hierbij rekening met de kooktijden en temperaturen van de gerechten, zodat je de juiste volgorde van bereiding aan kunt houden.

Juiste kamado-accessoires kiezen

Voor het koken van paired dishes zijn er verschillende kamado-accessoires die handig zijn om te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan hitteverdelers of deflectorstenen, die zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de hitte. Ook zijn er grillroosters verkrijgbaar die je op verschillende niveaus in de kamado kunt plaatsen, zodat je meerdere gerechten tegelijk kunt bereiden. Andere relevante accessoires zijn bijvoorbeeld een pizzasteen of druippan.

Gerechten voorbereiden

Om ervoor te zorgen dat je op de dag van het koken genoeg tijd hebt om je te concentreren op de kamado, is het aan te raden om de gerechten goed voor te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld door de ingrediënten te snijden, marineren of van tevoren alvast een deel van de bereiding te doen.

Kamado op de juiste temperatuur brengen

Voordat je begint met het koken van je paired dishes, moet je de kamado op de juiste temperatuur brengen. Afhankelijk van het gerecht en de bereidingswijze (direct of indirect grillen) varieert de gewenste temperatuur. Zorg ervoor dat je hiermee bekend bent en weet hoe je de temperatuur van je kamado kunt regelen.

Gerechten die goed samen gaan op de kamado

Gevogelte en groenten

Een mooie combinatie voor paired dishes is gevogelte met groenten. Denk bijvoorbeeld aan kip, eend of een ander type gevogelte in combinatie met gegrilde groenten zoals paprika, aubergine of courgette. Zorg ervoor dat je de juiste temperatuur en kooktijden in de gaten houdt, zodat alle gerechten tegelijkertijd gaar zijn.

Vis en zeevruchten

Ook vis en zeevruchten zijn ideaal om te combineren op de kamado. Denk aan zalm, tonijn, garnalen of andere vissoorten in combinatie met bijpassende groenten zoals asperges of maïskolven. Net als bij het gevogelte is het belangrijk om de juiste temperatuur en kooktijden in de gaten te houden voor een geslaagde maaltijd.

Vlees en bijgerechten

Een andere heerlijke combinatie voor paired dishes is vlees met bijgerechten. Steaks, karbonades of worstjes in combinatie met aardappelen, zoete aardappelen of gegrilde maïs zijn altijd een succes. Houd ook hier weer de temperatuur en kooktijden in de gaten, zodat alles gelijkmatig gaar wordt.

Pizza en bijgerechten

Ten slotte is het ook mogelijk om pizza en bijgerechten tegelijkertijd te bereiden op de kamado. Denk hierbij aan pizza met verschillende toppings, gegrilde groenten of zelfs knoflookbrood. Gebruik een pizzasteen voor het beste resultaat en houd de temperatuur en kooktijden goed in de gaten.

Terwijl het eten kookt: tijdmanagen en temperatuurbeheersing

Belang van gelijkmatige temperatuur in de kamado

Een gelijkmatige temperatuur is essentieel bij het koken van paired dishes op de kamado. Dit voorkomt dat sommige gerechten sneller gaar zijn dan andere, wat uiteindelijk kan leiden tot een ongelijkmatig resultaat.

Tips voor het aanpassen van de temperatuur

Om de temperatuur van je kamado te regelen, kun je gebruik maken van de ventilatieopeningen aan de boven- en onderkant. Door deze open of dicht te schuiven, kun je de luchttoevoer regelen en daarmee de temperatuur beïnvloeden. Begin altijd met een lagere temperatuur en voer deze langzaam op om te voorkomen dat je gerechten verbranden.

Timing: aandacht besteden aan kooktijden van verschillende gerechten

Bij het koken van paired dishes is timing erg belangrijk. Besteed aandacht aan de kooktijden van de verschillende gerechten en zorg ervoor dat je deze in de juiste volgorde op de kamado plaatst. Zo voorkom je dat sommige gerechten al gaar zijn terwijl andere nog niet klaar zijn.

Indirect en direct grillen: wat het is en hoe het gebruikt kan worden bij paired dishes

Bij het koken van paired dishes kun je gebruik maken van zowel direct als indirect grillen. Direct grillen doe je door het gerecht rechtstreeks boven de hittebron te plaatsen, terwijl je bij indirect grillen het gerecht op een hoger rooster plaatst of een deflectorsteen gebruikt. Door te experimenteren met deze bereidingswijzen, kun je de meest smaakvolle paired dishes creëren.

Afronding en serveren

Controleer de gaarheid van de gerechten

Als de kooktijden verstreken zijn, controleer dan de gaarheid van de gerechten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kernthermometer of kijk goed naar de kleur en textuur van het gerecht.

Gerechten laten rusten indien nodig

Sommige gerechten, zoals vlees, hebben baat bij een korte rustperiode nadat ze van de kamado zijn gehaald. Dek deze af met aluminiumfolie en laat ze enkele minuten rusten alvorens ze te serveren.

Serveren en genieten van het samengestelde menu

Als alle gerechten klaar zijn en de juiste rustperiode achter de rug hebben, is het tijd om alles te serveren en te genieten van het heerlijke menu dat je hebt samengesteld.

Conclusie

Het bereiden van paired dishes op één kamado barbecue heeft veel voordelen. Je kunt in één keer een compleet menu bereiden, wat niet alleen tijdbesparend is maar ook zorgt voor een mooie smaaksensatie. Met een beetje oefening en ervaring zul je merken dat je steeds betere resultaten behaalt. Bovendien is het samen koken en samenzijn met familie en vrienden een mooie manier om van eten en gezelligheid te genieten. Dus, experimenteer met verschillende gerechten en smaakcombinaties en maak van je kamado het middelpunt van je culinaire avond.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2023 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten