Plant-based barbecue: vleesvervangers op de kamado barbecue

Plant-based barbecue: vleesvervangers op de kamado barbecue

De trend van plantaardig eten is in volle gang en steeds meer mensen kiezen voor vleesalternatieven in hun voedingspatroon. Met de veelzijdigheid van de kamado barbecue is het mogelijk om de heerlijkste vleesvervangers te bereiden, zodat ook een plant-based barbecue een groot succes kan zijn. In deze blog geven we je inspiratie en tips voor het bereiden van heerlijke plantaardige gerechten op de kamado barbecue.

1. Vleesvervangers: keuzes en mogelijkheden

Er zijn tal van vleesvervangers beschikbaar om te grillen op de kamado barbecue. Denk hierbij aan groenteburgers, seitan, tempeh en tofu. Met deze vleesvervangers kun je net zo creatief zijn als met vlees, wat betreft smaakcombinaties en bereidingswijzen.

Naast kant-en-klare vleesvervangers, kun je ook je eigen plantaardige ingrediënten gebruiken om een unieke vleesvervanger te creëren. Combineer bijvoorbeeld verschillende groenten, kruiden, noten en granen om je eigen plantaardige burger te maken.

2. Hoe bereid je vleesvervangers op de kamado barbecue?

Bij het bereiden van vleesvervangers op de kamado barbecue is indirect grillen belangrijk om uitdroging te voorkomen. Zorg ervoor dat de warmtebron niet direct onder de vleesvervanger ligt, zodat deze langzaam kan garen zonder uit te drogen.

Een rookplank kan ook een extra smaakdimensie geven aan je vleesvervangers. Week de rookplank vooraf in water en plaats de vleesvervanger erop. Dit zorgt ervoor dat het gerecht een subtiele rooksmaak krijgt tijdens het grillen.

Gebruik marinades en kruiden om smaak toe te voegen aan vleesvervangers tijdens het grillen. Laat deze vooraf intrekken zodat de smaken goed in de vleesvervanger doordringen. Experimenteer met verschillende smaakprofielen om je plant-based barbecue gerechten nog interessanter te maken.

3. Veelgemaakte fouten bij het barbecueën van vleesvervangers (en hoe ze te vermijden)

  • Te hoog vuur: Vleesvervangers kunnen sneller verbranden dan vlees en het is daarom belangrijk om de juiste temperatuur aan te houden tijdens het grillen. Houd de kamado op een constante, matige temperatuur en voorkom dat het vuur te hoog wordt.

  • Uitdroging: Om vleesvervangers sappig en mals te houden, is het van belang om ze vooraf te marineren. Strijk tijdens het grillen eventueel regelmatig wat olie of marinade over de vleesvervangers om uitdroging te voorkomen.

  • Plakken aan het rooster: Maak voor het grillen het rooster goed schoon en gebruik olie om te voorkomen dat vleesvervangers blijven kleven. Draai ze ook pas om wanneer ze vanzelf los komen, om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen.

4. Inspiratie voor plantaardige bijgerechten en sauzen

Een complete, plant-based barbecue maaltijd bestaat uit meer dan alleen de vleesvervangers. Maak ook smakelijke bijgerechten en sauzen om er een echt feestmaal van te maken. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde groenten, aardappelsalade, bonensalade, veganistische mayonaise en barbecuesaus.

5. Extra tips voor succesvolle en creatieve plant-based barbecue

  • Organiseer een potluck: Nodig vrienden uit en vraag iedereen zijn/haar favoriete plantaardig gerecht mee te brengen. Zo ontstaat er een gevarieerd aanbod en kunnen jullie samen genieten van een heerlijke plant-based barbecue.

  • Experimenteer met kooktechnieken: Gebruik de verschillende kooktechnieken op de kamado, zoals roosteren, bakken en stomen, om diverse soorten gerechten te bereiden.

  • Experimenteren met smaken en ingrediënten: Durf te experimenteren met smaken en ingrediënten om unieke en heerlijke plant-based barbecue gerechten te ontdekken.

  • Inclusief niet-plant-based eters: Maak plant-based barbecue gerechten die aantrekkelijk zijn voor zowel vegetariërs als vleeseters, zodat iedereen van de kamado ervaring kan genieten.

Conclusie

Een plant-based barbecue met een kamado hoeft absoluut niet saai te zijn. Er zijn vele mogelijkheden om te variëren met vleesvervangers en heerlijke bijgerechten en sauzen. Denk ook aan de veelgemaakte fouten bij het bereiden van vleesvervangers, en hoe je deze eenvoudig kunt voorkomen. Daag jezelf uit om te experimenteren en geniet van de veelzijdigheid van de kamado bij het bereiden van een succesvolle plant-based barbecue!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten