Pro-tips voor het sneller aansteken van je kamado barbecue

Pro-tips voor het sneller aansteken van je kamado barbecue

De kamado barbecue, de veelzijdige en effectieve manier van barbecueën, wint steeds meer aan populariteit. Deze keramische barbecue biedt talloze mogelijkheden op het gebied van koken, grillen, roken en zelfs pizza bakken. Om het maximale uit je kamado te halen, is het belangrijk dat je hem snel en efficiënt aansteekt. In deze blog geven we je een aantal tips en technieken om je kamado barbecue sneller aan te steken en klaar te maken voor gebruik.

Gebruik de juiste brandstof

De keuze van de juiste brandstof is cruciaal om je kamado snel en efficiënt aan te steken. Kies bij voorkeur voor een hoge kwaliteit houtskool. Goede houtskool brandt schoner, sneller en langer, en geeft bovendien een betere smaak aan je eten. Vermijd het gebruik van briketten, omdat deze vaak chemische toevoegingen bevatten en langer duren om op temperatuur te komen. Bovendien kunnen briketten een ongewenste smaak afgeven aan je gerechten.

Indien gewenst, kun je ook rookhout toevoegen aan je kamado voor een extra smaakdimensie. Rookhout is uiteraard niet nodig voor het aansteken van je kamado, maar het kan wel een leuke toevoeging zijn voor het bereiden van je gerechten.

Aanmaakblokjes

Natuurlijke aanmaakblokjes zijn een uitstekende manier om je kamado snel en eenvoudig aan te steken. Vermijd petroleum-gebaseerde aanmaakblokjes, omdat deze nare geurtjes kunnen veroorzaken en de smaak van je eten kunnen beïnvloeden. Om een kamado met aanmaakblokjes aan te steken, leg je enkele blokjes tussen de houtskool. Steek de blokjes aan en zorg ervoor dat ze voldoende in contact zijn met de houtskool zodat deze snel ontbrandt.

Het belang van ventilatie

Ventilatie speelt een belangrijke rol in het aansteken en verbranden van houtskool in je kamado. Zorg ervoor dat de luchttoevoer aan de onder- en bovenkant van je kamado volledig openstaat wanneer je de barbecue aansteekt. Op deze manier wordt er voldoende zuurstof aangevoerd om de houtskool snel en efficiënt te ontsteken. Pas de ventilatie aan tijdens het aansteken om de temperatuur in je kamado te beïnvloeden en te zorgen voor een stabiele warmte.

Stapelen van de houtskool

De manier waarop je de houtskool in je kamado plaatst, heeft invloed op hoe snel deze op temperatuur komt. Zorg ervoor dat je de houtskool zodanig stapelt dat er voldoende luchtstroming is tussen de stukken, zodat de houtskool goed kan ontbranden. Een kolenmand kan hierbij handig zijn, omdat deze je helpt de houtskool gelijkmatig te verdelen en een stabiele luchtstroom te behouden. Daarnaast zorgt een gelijkmatige verdeling van de houtskool voor een meer gelijkmatige warmteverdeling in je kamado.

Chimney starter

Een chimney starter is een handig hulpmiddel om je kamado snel en veilig op temperatuur te brengen. Het bestaat uit een metalen cilinder met een geperforeerde bodem en een handvat. Je vult de chimney starter met houtskool en plaatst deze op de ventilatieopening van je kamado. Door de chimney starter aan te steken, ontbrandt de houtskool snel en kun je deze eenvoudig in je kamado schudden wanneer het klaar is.

Het gebruik van een chimney starter heeft enkele voordelen, zoals een snellere ontstekingstijd en minder rookontwikkeling tijdens het aansteken. Echter, het kan onhandig zijn om de hete houtskool van de chimney starter naar je kamado over te brengen, dus zorg ervoor dat je dit veilig en voorzichtig doet.

Elektrisch aansteken

Een elektrische aansteker is een andere optie voor het sneller aansteken van je kamado. Deze aansteker werkt door een hete spiraal direct in contact te brengen met de houtskool, waardoor deze snel ontbrandt. Elektrische aanstekers zijn milieuvriendelijk en vereisen geen chemicaliën, wat zorgt voor een schonere en betere smaak van je gerechten.

Om een elektrische aansteker te gebruiken op je kamado, steek je de hete spiraal tussen de houtskool en laat je deze enkele minuten zitten tot de houtskool ontbrandt. Zorg ervoor dat je de aansteker veilig en volgens de instructies gebruikt om ongelukken te voorkomen.

Oefening baart kunst

Zoals met alles geldt ook voor het aansteken van je kamado: oefening baart kunst. Hoe vaker je je kamado gebruikt, hoe efficiënter je wordt in het aansteken en het herkennen van wanneer de kamado op de juiste temperatuur is. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek wat het beste werkt voor jouw specifieke kamado.

Conclusie

In deze blog hebben we enkele belangrijke tips besproken om je kamado barbecue sneller aan te steken, zoals het gebruik van de juiste brandstof, aanmaakblokjes, ventilatie, het stapelen van houtskool, een chimney starter, een elektrische aansteker en natuurlijk oefening. Het is belangrijk om altijd veiligheid in acht te nemen bij het gebruik van een kamado en tijd te investeren in het ontdekken van de beste aansteektechnieken voor jou. Heb je zelf tips of ervaringen met het aansteken van je kamado? Deel ze in de comments!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten