Tips voor het succesvol grillen van vis op een kamado barbecue

Tips voor het succesvol grillen van vis op een kamado barbecue

Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een kamado barbecue. En dat is niet voor niets: kamado barbecues zijn enorm veelzijdig. Naast het grillen van vlees, kun je er namelijk ook heerlijke vis, groenten en zelfs pizza op bereiden. In deze blog geven we je tips voor het succesvol grillen van vis op een kamado barbecue.

Vissoorten geschikt voor grillen op een kamado barbecue

Sommige vissen zijn beter geschikt voor het grillen op een kamado dan andere. Dit heeft voornamelijk te maken met de stevigheid en structuur van de vis. Als je een vissoort gebruikt die stevig is, blijft deze namelijk beter heel tijdens het grillen. Enkele voorbeelden van vissen die goed zijn om te grillen op een kamado barbecue zijn zalm, tonijn, zwaardvis en heilbot.

Voorbereiding van de kamado en vis

Voordat je begint met het grillen van de vis, is het belangrijk om de kamado barbecue goed op te warmen. De ideale temperatuur voor het grillen van de meeste vissoorten ligt rond de 200°C-220°C. Gebruik een kerntemperatuurmeter om de temperatuur van de kamado nauwkeurig te kunnen meten.

Oliegebruik om vis op de grill te beschermen

Om te voorkomen dat de vis aan het grillrooster blijft plakken, kun je de vis en/of het grillrooster invetten met olie. Gebruik een olie met een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie of arachideolie. Zorg dat je een dunne laag olie aanbrengt, zodat de vis niet in het vet 'frituurt'.

Kruiden en marineren van de vis

Breng de vis op smaak met zout, peper, verse kruiden en citrus. Afhankelijk van je eigen smaak en de gekozen vissoort, kun je verschillende kruidencombinaties gebruiken. Marineren is een goede manier om extra smaak aan de vis te geven, maar houd de marinadetijd kort. In tegenstelling tot vlees, hoeft vis namelijk niet lang te marineren.

Griltechnieken: direct of indirect grillen

Er zijn twee grilltechnieken die je kunt gebruiken bij het grillen van vis: direct en indirect grillen. Bij direct grillen wordt de vis snel gaar gemaakt op een hoge temperatuur, waarbij de vis in direct contact staat met het grillrooster. Indirect grillen daarentegen houdt in dat de vis langzamer gaart met het deksel gesloten, zodat de rook en warmte goed kan circuleren rondom de vis.

Hoe lang moet de vis op de kamado barbecue?

De gaartijd van de vis op de kamado barbecue is afhankelijk van de dikte van de vis en je persoonlijke voorkeur. Gebruik een kerntemperatuurmeter om de gaarheid van de vis te controleren. Zo ben je er zeker van dat de vis de juiste gaarheid heeft voordat je deze serveert.

Vis omdraaien op de grill: wanneer en hoe

Wanneer je de vis grillt, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan bij het omdraaien. Gebruik een tang of spatel om de vis te draaien zonder dat deze breekt. Bij sommige vissen, zoals zalmfilets, hoef je de vis slechts eenmaal om te draaien.

Garnituren en smaakmakers voor gegrilde vis

Gebruik garnituren en smaakmakers om je gegrilde vis helemaal af te maken. Denk bijvoorbeeld aan kappers, verse kruiden, citroen of een eenvoudige, zelfgemaakte saus zoals pesto, mosterdsaus of teriyaki.

Conclusie

Het succesvol grillen van vis op een kamado barbecue komt neer op de juiste keuze van vissoort, een goede voorbereiding, het beheersen van de temperatuur en griltechnieken en het toevoegen van smaakmakers en garnituur. Experimenteer met verschillende vissoorten en smaakcombinaties om jouw perfecte gegrilde visgerecht te ontdekken. En vergeet niet: dankzij de veelzijdigheid van een kamado barbecue kun je ook tal van andere gerechten uitproberen!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten