Vegetarisch barbecueën op een kamado

Vegetarisch barbecueën op een kamado

Introductie

De populariteit van vegetarisch en vegan eten is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om vlees (af en toe) te laten staan en op zoek te gaan naar lekkere en gezonde alternatieven. Tegelijkertijd zijn kamado barbecues steeds populairder geworden. Deze keramische, veelzijdige barbecues bieden namelijk enorm veel mogelijkheden voor zowel het bereiden van vlees als het klaarmaken van vegetarische en veganistische gerechten. In deze blog geven we je inspiratie en tips voor vegetarisch barbecueën op een kamado.

1. Voordelen van kamado barbecues voor vegetarisch barbecueën

a. Temperatuurcontrole

Een belangrijk pluspunt van kamado barbecues is de uitstekende temperatuurcontrole. Afhankelijk van het type groente of vleesvervanger dat je wilt bereiden, kun je de temperatuur heel nauwkeurig instellen. Zo weet je zeker dat je gerecht perfect gegaard wordt.

b. Veelzijdigheid

Naast het grillen van groenten en vleesvervangers, biedt een kamado barbecue nog veel meer mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld op roken, bakken en zelfs pizza's bereiden. Zo kun je altijd weer iets nieuws proberen en wordt vegetarisch barbecueën nooit saai.

c. Smaak

Een van de grootste voordelen van barbecueën in het algemeen, en zeker ook van kamado barbecueën, is de heerlijke rokerige smaak die je kunt toevoegen aan je gerechten. Ook zonder vlees kun je dus genieten van die typische barbecuesmaak.

2. Geschikte ingrediënten voor vegetarisch barbecueën op een kamado

a. Groenten

Veel verschillende soorten groenten doen het goed op de barbecue:

  • Stevige groenten: Denk hierbij aan paprika, courgette, aubergine en mais. Deze groenten kunnen goed tegen de hitte van de barbecue en krijgen een heerlijk knapperig korstje.
  • Bladgroenten: Romeinse sla en paksoi zijn voorbeelden van bladgroenten die je kunt grillen. Ze worden lekker knapperig en krijgen een mooie grillstreep.
  • Groentespiezen: Rijg verschillende groenten op een spies voor een kleurrijk en smaakvol resultaat. Denk bijvoorbeeld aan cherrytomaatjes, champignons, paprika en ui.

b. Vleesvervangers

Ook diverse vleesvervangers zijn geschikt om te bereiden op een kamado barbecue:

  • Tofu en tempeh: Hoewel tofu van zichzelf misschien wat saai kan zijn, kun je het goed marineren en zo extra smaak geven. Bovendien is het een goede eiwitbron. Ook tempeh, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, leent zich uitstekend voor barbecuemarinades.
  • Veggieburgers: Tegenwoordig zijn er veel smakelijke kant-en-klare veggieburgers te koop, maar je kunt ze ook zelf maken van bijvoorbeeld kikkererwten, linzen of paddenstoelen.
  • Seitan en andere vleesvervangers: Er zijn steeds meer vleesvervangers op de markt. Let bij het barbecueën wel op dat ze stevig genoeg zijn en niet uit elkaar vallen.

c. Fruit

Ook fruit kan heerlijk zijn van de barbecue:

  • Stevig fruit: Ananas, appel en perzik zijn stevig genoeg om te grillen. Ze krijgen een karamellaagje en worden heerlijk zoet.
  • Zoete afsluiter: Wil je het diner afsluiten met een zoet gerecht? Denk dan aan gegrilde banaan of gepofte appel.

3. Voorbereiden van ingrediënten: marineren en kruiden

a. Marinades voor groenten en vleesvervangers

Een goede marinade kan een wereld van verschil maken. Begin met een basis van olie en azijn en voeg hier kruiden en smaakmakers aan toe naar eigen voorkeur. Laat groenten en vleesvervangers minimaal 30 minuten en maximaal 24 uur marineren.

b. Kruidenmengsels

Een droge kruidenrub kan ook veel smaak toevoegen aan groenten en vleesvervangers. Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen, aangepast aan je eigen smaak en het gerecht dat je maakt.

4. Grillen, roken en meer: bereidingsmethoden voor vegetarisch barbecueën op een kamado

a. Direct en indirect grillen

Bij direct grillen worden de ingrediënten direct boven de hittebron geplaatst, terwijl bij indirect grillen de ingrediënten niet direct boven het vuur liggen. Afhankelijk van wat je wilt bereiden, kan een van deze methodes beter geschikt zijn.

b. Roken

Roken op een kamado barbecue kan een geweldige smaak toevoegen aan je gerecht. Gebruik bijvoorbeeld houtsnippers of een rookplank om die typische rooksmaak aan je groenten of vleesvervangers te geven.

c. Bakken op een kamado barbecue

De kamado barbecue is ook geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld pizza's, quiches en andere ovengerechten. Gebruik hiervoor een pizzasteen of gietijzeren bakplaat.

5. Tips en tricks voor vegetarisch barbecueën op een kamado

  • Vet het grillrooster in om plakken te voorkomen.
  • Gebruik hittebestendige accessoires en tools.
  • Vleeseter op bezoek? Splits het grillrooster en bereid beide gerechten tegelijk.
  • Houd de temperatuur van de kamado in de gaten met een (externe) thermometer.
  • Wees creatief: experimenteer met nieuwe ingrediënten en bereidingsmethoden.

Afsluiting

Vegetarisch eten hoeft zeker niet saai te zijn, vooral niet met een kamado barbecue. Geniet van de veelzijdigheid en smaakmogelijkheden die vegetarisch barbecueën te bieden heeft. En wie weet, misschien ontdek je nog veel meer heerlijke recepten en mogelijkheden voor vegetarisch barbecueën op een kamado!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle kamado barbecues.

© 2024 Beste Kamado Barbecue, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten